Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zelf beton vlinderen

Als je een betonvloer aanlegt, kan je deze vlinderen om de structuur van het beton te verstevigen. Zelf beton vlinderen is zeker mogelijk, maar het is geen eenvoudige klus. Als je zelf je betonnen vloer wil gaan vlinderen, kan je hier terecht voor de werkwijze en enkele handige tips.

 

beton vlinderen Wat houdt het vlinderen van beton in?

Het vlinderen van een betonvloer, ook wel polieren genoemd, is nodig om het beton na het storten te verdichten. Dit gebeurt met een vlindermachine, een apparaat dat voorzien is van een aantal bladen die van stand kunnen veranderen. De bladen maken een ronddraaiende beweging over de vloer, waardoor deze steeds gladder en dichter van structuur wordt. Tijdens het polieren kan men indien gewenst ook fijne kwartskorrels in het beton strooien. Deze zorgen voor een sterke en slijtvaste toplaag van de gevlinderde betonvloer.

 

Zelf beton vlinderen, is dat moeilijk?

Zelf beton vlinderen is best een zwaar klusje. De vlindermachines zijn vrij krachtig en het vergt nog aardig wat spierkracht om deze apparaten goed onder controle te houden. Verder is het wel handig als je een beetje ervaring hebt met een vlindermachine. Er zijn heel wat instellingen waar je rekening mee moet houden en het is vanzelfsprekend wel de bedoeling dat je een egaal resultaat krijgt. Daarbij komt nog dat je uiteraard een vlindermachine moet kopen of huren om aan de slag te kunnen. Heb je enige ervaring of gaat het om een vloer die niet per se perfect hoeft te zijn, dan kan je het gerust zelf proberen. Ben je minder handig met dit soort machines, dan laat je deze klus best over aan een professional.

Wil je een gevlinderde betonvloer laten leggen door een vakman? Via de offertepagina kan je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen op maat aanvragen bij professionals. Klik hier voor meer informatie.

 

 

Wanneer kan je aanvangen met vlinderen?

vlindermachine Het moment waarop je kan beginnen met vlinderen hangt af van een aantal factoren:

• De samenstelling van het beton

• De locatie: binnen of buiten? Dit in verband met temperatuur en luchtvochtigheid

• De ondergrond: zand/folie/isolatie

• De dikte van de vloer

Op een betonvloer die net is gestort, zal er na ongeveer dertig minuten een dun laagje water komen te staan. Zodra deze laag bijna weer is verdwenen, weet je dat het moment is gekomen om te starten met vlinderen. Je voet mag niet weer wegzakken wanneer je het beton betreedt. Wil je zelf beton vlinderen, dan kan je dus eenvoudig gezegd beginnen aan deze klus zodra je de vloer kan belopen.

 


Zelf beton vlinderen: tips

Op elke vlindermachine zit een knop waarmee je de stand van de bladen kan instellen. Hoe vlakker je de bladen instelt, hoe meer weerstand het apparaat zal hebben op de vloer. Bij het vlinderen is het belangrijk dat de bladen eerst schuin worden ingesteld zodat het beton goed verdicht kan worden. Na de eerste vlinderbeurt zal er altijd een laagje cementpap op de vloer achterblijven. Hierna kan je de bladen wat vlakker instellen en ga je de vloer als het ware pleisteren. De vloer wordt hierdoor ook een stuk gladder. Maak de vloer niet te egaal want een betonvloer kan in combinatie met water behoorlijk glad worden. In garages en ook bij toepassing buiten is een gladde vloer niet altijd even praktisch.

 

Wil je een vakman inschakelen voor het vlinderen van een betonnen vloer? Via de offertepagina kan je prijsvoorstellen aanvragen bij professionals. Deze offertedienst is gratis en vrijblijvend. Klik hier om naar de offertepagina te gaan.

 

zelf beton vlinderen

 

Wat is het verschil tussen vlinderen en polijsten?

Door zelf het beton te vlinderen kan je de vloer vrij glad maken. Voor een vloer in de garage of een ander soort vloer die nog moet worden afgewerkt is dit voldoende. Indien je de vloer echter in de woonkamer of keuken wil toepassen, zonder verdere afwerking dan is het nodig dat deze gepolijst wordt. Door het polijsten krijgt de betonvloer een mooie glans en worden de structuren in het beton mooi zichtbaar. Het polijsten gebeurt met een slijpmachine die voorzien is van een diamantschijf. Deze schijf poetst als het ware alle oneffenheden uit de vloer, waardoor deze een mooie glans krijgt. Tevens is de vloer na het polijsten makkelijker te reinigen en na verdere behandeling met een geschikte wax beter bestand tegen indringing van vocht en vuil.

 

Offertes voor een betonvloer ontvangen?

Kies voor een betonvloer expert en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Professionele betonvloer experten