Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Betonvloer herstellen

Vertoont je betonvloer scheuren, barsten of gaten? Zijn er na verloop van tijd vlekken of doffe plekken ontstaan? Goed nieuws, je kan je betonvloer herstellen op verschillende manieren. Welke methodes bestaan er allemaal? Hoe gaat een vakman daarbij te werk? En hoeveel kost een beschadigde betonvloer herstellen ongeveer? Je leest er meer over in dit artikel!

Ga snel naar:
OPTIE 1: Betonvloer herstellen
OPTIE 2: Betonvloer schuren en polijsten
OPTIE 3: Betonvloer schilderen
OPTIE 4: Gietvloer over betonvloer plaatsen
CONCLUSIE: Wat is de beste keuze?

 

 

OPTIE 1: Betonvloer herstellen

Beton is een sterk en solide materiaal. Toch kunnen er na verloop van tijd in een betonvloer scheurtjes en barsten ontstaan. Gelukkig kan je zo’n beschadigde betonvloer herstellen. Een woordje uitleg!

 

betonvloer herstellen

 

Wat omvat een betonvloer herstellen?

Als gevolg van temperatuurverschillen, bewegingen in de grond, … kan het dat je betonvloer na verloop van tijd scheurtjes, barsten of gaatjes vertoont. In dat geval kan je het beton repareren door die beschadigingen te laten opvullen. Op die manier behoud je de bestaande betonlook en -structuur van je vloer en is hij weer zo sterk als voorheen!

 

Werkwijze betonvloer herstellen

Wil je zeker zijn van een fraai en langdurig eindresultaat na het repareren van je betonvloer? Schakel dan zeker een ervaren vakman in. Deze kan je op maat adviseren, verzekert je van een correcte uitvoering van de werken én beschikt daarvoor over professioneel materiaal. Een vakman gaat als volgt te werk:

 1. Betonvloer inspecteren en voorbereiden

  De vakman zal eerst je betonvloer inspecteren om te kijken welk vulmiddel het meest geschikt is. Daarna zal hij de scheuren, barsten of gaatjes uitbeitelen en achteraf het stof en andere onzuiverheden zorgvuldig verwijderen.

 2. Vulmiddel aanbrengen

  Eventueel brengt de vakman eerst een primer aan om te zorgen voor een goede hechting met het vulmiddel. Daarna vult hij de scheuren of barsten op met het vulmiddel zelf. Epoxyhars is het meest gebruikte vulmiddel om scheurtjes en gaatjes te dichten in een betonvloer. Ook polyurethaanhars, gietmortel en smeerbare mortel (met kunsthars) zijn mogelijke opties.

 3. Betonvloer gladstrijken

  Na het opvullen van de scheuren, barsten of gaatjes strijkt de vakman de betonvloer weer helemaal glad met een plakspaan. Eventueel schuurt hij alles na uitharding nog eens op met grof schuurpapier.

 4. Betonvloer impregneren

  Wil je ervoor zorgen dat je herstelde betonvloer weer lang meegaat? Laat dan de betonvloer impregneren. Zo is hij goed beschermd tegen vuil en vetvlekken én blijft de look van je vloer behouden. Het impregnatiemiddel dringt namelijk in de beton. Kies je voor een bescherming met een natuurlijke olie of een coating van kunsthars? Dan zal het uitzicht van je betonvloer wel veranderen.

TIP: op zoek naar een vakman actief in je buurt om je betonvloer te repareren? Vergelijk gratis voorstellen en offertes via onze offerteservice. Start je aanvraag hier!

 

 

Prijs betonvloer herstellen

Het is moeilijk om een richtprijs te geven voor het repareren van een betonvloer. De kosten hangen namelijk grotendeels af van de staat van je vloer. Om hoeveel scheuren, barsten, gaten of putten gaat het? Hoe diep en breed zijn ze precies? Voor het impregneren van je betonvloer mag je alvast rekenen op een prijs van 7 à 8 euro per m², incl. btw

TIP: de kosten voor het repareren van een betonvloer kunnen ook verschillen van vakman tot vakman. Wil je gericht prijzen, maar ook voorstellen, materialen en afwerkingen vergelijken? Vraag dan offertes aan bij 2 à 3 vakmannen actief in je buurt via onze offertepagina.

 


 

 

OPTIE 2: Betonvloer schuren en polijsten

Door de poreuze structuur van beton is het mogelijk dat er vlekken of doffe plekken (door slijtage) ontstaan. In dat geval kan je het beton repareren door je vloer te schuren en te polijsten. Een woordje uitleg!

 

beton repareren

 

Wat omvat een betonvloer schuren en polijsten?

Vlekken en oneffenheden op je betonvloer wegwerken gaat vlot door hem te schuren en te polijsten. Het schuren gebeurt met een vloerschuurmachine en het polijsten met een speciale slijpmachine.

Door een betonvloer te schuren en te polijsten zorg je voor een sterkere toplaag. De zachtere kalkachtige stoffen verdwijnen en het hardere kwartsgesteente blijft over. Achteraf is je betonvloer veel gladder en heeft hij ook een mooie glans gekregen. De vloer is ook makkelijker te reinigen.

 

Wat is het verschil tussen polieren en polijsten?

‘Polieren’ en ‘polijsten’… De 2 termen worden vaak door elkaar gebruikt, maar toch is er een verschil:

 • Polieren (na het gieten): dit gebeurt met een vlindermachine. Door de ronddraaiende bladen van de machine krijgt de vloer een compactere structuur. Toch blijft hij nog vrij ruw. Ideaal voor een garagevloer of een vloer die je nog verder wil laten afwerken.
 • Polijsten (na het polieren of schuren): dit is 1 van de manieren om je betonvloer af te werken. Door hem te polijsten wordt de vloer nog veel gladder en krijgt hij ook een fraaie glans. Ideaal voor een betonvloer in de woonkamer of de keuken die je niet verder wil laten afwerken.

TIP: benieuwd naar de mogelijkheden voor het polieren of polijsten van je betonvloer? Vergelijk gratis en vrijblijvend voorstellen en offertes van vakmannen actief in je buurt via onze offerteservice.

 

 

Werkwijze betonvloer schuren en polijsten

Je betonvloer herstellen door hem te schuren en te polijsten is zonder twijfel specialistenwerk. Het vergt niet alleen gespecialiseerde machines, maar ook de expertise en juiste techniek om ze te bedienen. Een vakman gaat als volgt te werk:

 1. Betonvloer schuren

  Met een speciale vloerschuurmachine schuurt de vakman de bovenste laag van de betonvloer op. Zo verwijdert hij vlekken, doffe plekken en eventuele oneffenheden. Vaak zijn hiervoor 2 schuurbeurten nodig.

 2. Betonvloer polijsten

  Na het schuren van de betonvloer volgt dan het polijsten met een speciale slijpmachine. Om de betonvloer helemaal glad en glanzend te krijgen, zijn soms tot 7 schuurfases nodig. Polijsten is dus een zware klus die je beter overlaat aan een gespecialiseerde vakman.

 3. Betonvloer impregneren

  Wil je je betonvloer beschermen tegen vet en vuil? Dan laat je hem best ook nog impregneren. Zo verdwijnt de poreusheid van het beton zonder te raken aan de look ervan. Ga je liever voor een andere uitstraling? Dan kan je ook je betonvloer laten behandelen met een natuurlijke olie of een coating van kunsthars (PU of epoxy) laten aanbrengen.

TIP: op zoek naar een vakman actief in je buurt om je betonvloer te laten schuren en polijsten? Vergelijk gratis voorstellen en offertes via onze offerteservice. Start je aanvraag hier!

 

 

Prijs betonvloer schuren en polijsten

De kostprijs van het schuren en polijsten van je betonvloer hangt vooral af van de oppervlakte en het aantal vereiste schuurbeurten voor een optimaal eindresultaat. Gemiddeld schommelt de prijs tussen de 5 en 15 euro per m², incl. btw. Voor het impregneren van je betonvloer mag je rekenen op een prijs van 7 à 8 euro per m², incl. btw. 

TIP: wil je je beschadigde betonvloer herstellen door hem te laten schuren en polijsten? Vraag dan zeker offertes aan bij 2 à 3 vakmannen actief in je buurt. Zo kan je snel en eenvoudig prijzen, maar ook materialen en mogelijkheden qua afwerking vergelijken. Ontvang gratis offertes via onze offerteservice.

 


 

 

OPTIE 3: Betonvloer schilderen

Ben je de grijze kleur van je betonvloer beu? Of heeft je geschilderde betonvloer nood aan een nieuw likje verf? Dan kan je je betonvloer herstellen door hem te laten schilderen. Een woordje uitleg!

 

betonvloer repareren

 

Wat omvat een betonvloer schilderen?

Je betonvloer schilderen is een eenvoudige en relatief goedkope manier om je betonvloer te herstellen. Let op, door de betonvloer te schilderen geef je hem een andere look, maar werk je geen gaatjes of scheurtjes weg. Die moet je eerst laat dichten. Bovendien is deze methode minder duurzaam dan wanneer je een gietvloer over je betonvloer laat plaatsen (zie optie 4). Het resultaat is vaak ook niet even egaal.

Hoe dan ook heeft het schilderen van je betonvloer zowel praktische als esthetische voordelen. De vloer is achteraf eenvoudiger te reinigen én je kan hem een compleet nieuwe look geven. Daarbij kan je kiezen uit verschillende kleuren op maat van je interieur.

 

Geschikte verfsoorten om je betonvloer te schilderen

Er bestaan verschillende verven voor betonvloeren. Afhankelijk van de belasting van je vloer maakt een professionele schilder een keuze uit betonverf op basis van:

 • Polyurethaan-alkyd: voor een normale belasting van je betonvloer
 • Acryl: een watergedragen en reukloze betonverf, geschikt voor een normale belasting van je betonvloer.
 • Epoxy: voor een zware belasting van je betonvloer (bv. garages en industrievloeren)
 • Polyurethaanhars: een watergedragen en reukloze betonverf, geschikt voor een zware belasting van je betonvloer.

TIP: twijfel je welke verfsoort de beste keuze is voor jouw betonvloer? Een professionele schilder geeft je graag advies op maat. Ontvang gratis en vrijblijvend offertes bij schilders actief in je buurt via onze offerteservice.

 

 

Werkwijze betonvloer schilderen

Wil je jarenlang kunnen genieten van je geschilderde betonvloer? Schakel dan een professionele schilder in. Deze heeft kennis over de geschikte verfsoorten, werkt enkel met hoogwaardige materialen en producten én zorgt steevast voor een correcte uitvoering. Hij volgt daarbij de volgende stappen:

 1. Betonvloer voorbereiden

  De schilder zal je betonvloer vet- en stofvrij maken met een speciale betonreiniger. Is de vloer te ruw of zijn er nog resten van oude verflagen? Dan zal hij je vloer schuren met een vloerschuurmachine. Is de vloer te glad? Dan volstaat licht opschuren met een staalborstel.

 2. Primer aanbrengen

  Door een primer aan te brengen op de betonvloer zorgt de schilder voor een goede hechting van de betonverf. Of een primer nodig is, hangt af van het type betonverf. Bij 2 componenten-betonverf is een primer bv. meestal niet nodig.

 3. Betonverf aanbrengen

  Ten slotte brengt de schilder 2 à 3 lagen betonverf aan. Hij gebruikt daarvoor een verfroller en een brede of platte kwast. De droogtijd tussen 2 lagen hangt af van de gebruikte verfsoort en de omgevingstemperatuur.

TIP: op zoek naar een professionele schilder actief in je buurt om je betonvloer te verven? Vergelijk gratis voorstellen en offertes via onze offerteservice. Start je aanvraag hier!

 

 

Belangrijke aandachtspunten

1) Gepolierde betonvloer: zo’n vloer moet je eerst laten kogelstralen. Anders zal de verf niet goed hechten.

2) Vloerverwarming: vergeet je vloerverwarming niet uit te zetten. Anders droogt de verf te snel, met een minder mooi eindresultaat tot gevolg.

3) Nieuwe betonvloer: je kan een nieuwe betonvloer pas verven als die volledig uitgedroogd is. Dat kan 4 tot 7 weken duren, afhankelijk van de vloerdikte.

Kortom, wil je zeker zijn van een fraai en kwalitatief eindresultaat op lange termijn? Dan schakel je best een professionele schilder in. Ontvang gratis offertes via onze offertepagina.

 

 

Prijs betonvloer schilderen

Een professionele schilder hanteert 2 mogelijke tarieven, afhankelijk van de oppervlakte van je betonvloer:

 • Grote betonvloer = prijs per : je mag rekenen op gemiddeld € 12 à 20 per m² (incl. materiaal en btw).
 • Kleine betonvloer = prijs per uur: je mag rekenen op gemiddeld € 35 à 40 per uur (incl. materiaal en btw).

TIP: dit zijn richtprijzen. De uiteindelijke kostprijs hangt o.a. af van de gebruikte verf, de staat van de ondergrond, … Bovendien kunnen de prijzen verschillen van schilder tot schilder. Wil je snel en gericht prijzen kunnen vergelijken? Vraag dan 2 à 3 offertes aan bij schilders actief in je buurt via onze offerteservice.

 


 

 

OPTIE 4: Gietvloer over betonvloer plaatsen

Je kan ook je betonvloer herstellen door er een nieuwe vloer op te laten plaatsen. Een gietvloer is daarvoor erg geschikt. Een woordje uitleg!

 

beton herstellen

 

Wat omvat een gietvloer over een betonvloer?

Last van afbladderende verf op je betonvloer? Of wil je die vervelende doffe plekken wegwerken? Dan kan je ook een gietvloer op je betonvloer laten aanbrengen. Dat zijn slijtvaste, waterdichte en naadloze eindvloeren met een strakke look. Ze zijn mogelijk in verschillende kleuren en looks (ook betonlook). Bovendien zijn gietvloeren ook heel onderhoudsvriendelijk en makkelijk te reinigen.

 

TIP: kies zelf de kleur en look van je nieuwe gietvloer!

Jij bepaalt zelf de uitstraling van je nieuwe gietvloer. Wil je graag een betonlook behouden of niet? Er zijn verschillende mogelijkheden per type gietvloer. Enkele voorbeelden:

 • Polyurethaan vloer (kunststof): verkrijgbaar in een brede waaier aan RAL-kleuren. Je kan kiezen voor een matte of hoogglanzende afwerking.
 • Cementgebonden gietvloer: verkrijgbaar in een aantal grijstinten en zandkleuren. Met de beschermende toplaag van polyurethaan of wax kan je kiezen voor een matte of glanzende uitstraling.
 • Beton cire: populair vanwege de stoere betonlook, maar verkrijgbaar in meer dan 50 kleuren (door pigment toe te voegen aan de mortel). Beton cire kenmerkt zich door vloeiende lijnen en een natuurlijke glans.

TIP: benieuwd naar de verschillende mogelijkheden van een gietvloer op je betonvloer? Een gespecialiseerde plaatser geeft je graag advies op maat. Ontvang gratis en vrijblijvend offertes bij vakmannen actief in je buurt via onze offerteservice.

 

 

Werkwijze gietvloer over betonvloer plaatsen

Je betonvloer repareren met een nieuwe gietvloer is een complexe klus die meerdere dagen duurt. Daarom doe je best een beroep op de expertise en ervaring van een vakman. Deze verzekert je van een correcte uitvoering van de werken en kan je bovendien gepast adviseren. Een vakman gaat als volgt te werk:

 1. Betonvloer voorbereiden

  Indien nodig zal de vakman eerst enkele millimeters beton wegfrezen om plaats te maken voor je gietvloer. Het is ook belangrijk om de betonvloer op te schuren met een vloerschuurmachine. Zo ontstaat een goede hechting voor de gietvloer. Als de vloer droog-, vet- en stofvrij is, brengt de vakman ook nog een primerlaag aan.

 2. Betonvloer egaliseren

  Het is belangrijk dat de betonvloer vlak en vormvast is voor de vakman de gietvloer plaatst. Daarom brengt hij eerst gelijkmatig een egalisatiemiddel aan met een pleisterspaan. De dikte van dat middel is doorgaans niet meer dan 1 à 2 mm. Daarna laat hij het product goed uitdrogen. Je mag rekenen op 1 dag droogtijd per mm.

 3. Gietvloer plaatsen en afwerken

  Bij gietvloeren zijn verschillende lagen nodig die telkens goed moeten uitdrogen. Na de gietvloer zelf volgen nog 1 of meerdere coatings om de vloer te beschermen tegen vocht en vuil. De plaatsing kan daardoor meerdere dagen in beslag nemen.

TIP: op zoek naar een vakman actief in je buurt om een gietvloer op je betonvloer te laten plaatsen? Vergelijk gratis voorstellen en offertes van plaatsers via onze offerteservice. Start je aanvraag hier!

 

 

Soorten gietvloeren

Afhankelijk van hun look en eigenschappen kan je kiezen uit verschillende gietvloeren. We zetten enkele vaak toegepaste types op een rij:

 

polyurethaan vloer 1) Polyurethaan vloer (kunststof)

Een PU-vloer is licht elastisch en geluiddempend, scheurvrij en makkelijk te onderhouden. Door de beschermende toplagen is deze gietvloer ook vloeistofdicht. Hij is dus geschikt voor vochtige ruimtes als de badkamer en de keuken. Je kan een PU-vloer ook gebruiken in combinatie met vloerverwarming.

→ Vloerdikte: 2 à 3 mm

→ Richtprijs: 80 à 120 euro per m² (incl. btw en plaatsing)

Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

cementgebonden gietvloer beton 2) Cementgebonden gietvloer

Deze gietvloer bestaat uit cement, toeslagstoffen en bindmiddelen. Door een coating van polyurethaan of wax is hij beschermd tegen vocht en vuil. Toch laat je deze gietvloer beter niet plaatsen in vochtige ruimtes. Daarvoor heeft hij een te open structuur. Strikt gezien is dit ook geen echte gietvloer omdat hij minder zelfnivellerend is.

→ Vloerdikte: 3 à 8 mm

→ Richtprijs: 75 à 150 euro per m² (incl. btw en plaatsing)

Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

gietvloer beton cire 3) Beton cire (betonstuc)

Beton cire is een mengsel van cement, hars, toeslagstoffen en pigmentpoeder. Deze gietvloer is sterk, slijtvast en makkelijk in onderhoud. Door een behandeling met een impregneermiddel en een waterdichte coating kan je deze vloer ook gebruiken in vochtige ruimtes als de badkamer en de keuken.

→ Vloerdikte: 2 à 3 mm

→ Richtprijs: 80 – 130 euro per m² (incl. btw en plaatsing)

Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

 

Prijs gietvloer over betonvloer

De kostprijs voor het plaatsen van een gietvloer op je betonvloer hangt o.a. af van de oppervlakte van je vloer, de staat van de ondergrond, de gewenste afwerking, … Je mag rekenen op de volgende richtprijzen:

 • Betonvloer frezen: 6, 5 à 8 euro per m² (incl. btw)
 • Betonvloer egaliseren: 10 à 25 euro per m² (incl. plaatsing, excl. btw)
 • Nieuwe gietvloer: vanaf 75 euro m² (incl. btw en plaatsing)

TIP: de uiteindelijke kostprijs zal sterk afhangen van je eigen wensen. Wil je zeker zijn van de juiste keuze voor jouw project tegen een correcte prijs? Vraag dan zeker offertes aan bij 2 à 3 gespecialiseerde plaatsers. Zo kan je makkelijk voorstellen, materialen en ook prijzen vergelijken. Want de prijs kan ook verschillen van vakman tot vakman. Ontvang gratis advies en prijzen op maat via onze offertepagina.

 


 

 

CONCLUSIE: Wat is de beste keuze?

Hoe moet je nu je beschadigde betonvloer repareren? Die keuze hangt vooral af van de staat van je betonvloer en je eigen wensen. Enkele voorbeelden:

 • Vertoont je vloer scheurtjes of barsten en wil je de ruwe betonlook behouden? Dan kan je je betonvloer repareren door die beschadigingen te laten opvullen.
 • Vertoont je vloer vlekken en doffe plekken en wil je een gladde, glanzende vloer? Dan kan je je betonvloer repareren door hem te laten schuren en polijsten.
 • Bladdert je betonvloer af of wil je een nieuw kleurtje? Dan kan je je betonvloer herstellen door hem te laten schilderen.
 • Wil je de look van beton combineren met de voordelen van een gietvloer? Of ben je op zoek naar een nieuwe uitstraling voor je (beschadigde) betonvloer? Dan kan je je betonvloer herstellen door er een nieuwe gietvloer op te laten plaatsen.

TIP: een vakman kan je helpen bij het maken van de juiste keuze om je betonvloer te herstellen. Vergelijk gratis voorstellen en offertes bij vakmannen actief in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor een betonvloer ontvangen?

Kies voor een betonvloer expert en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Professionele betonvloer experten