Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Polybeton - De strakke, naadloze betonvloer

Een vloer in polybeton biedt heel wat voordelen. Het is een naadloze vloer die snel gelegd is en zich aanpast aan elke gewenste dikte. Je hebt geen chape laag meer nodig en ook voegwerken worden overbodig. Polybetonvloeren zijn ook gekend als gepolierde beton en glanzende betonvloeren.

Van plan om polybeton te laten plaatsen en benieuwd naar een voorstel en prijs op maat?                         Vraag vrijblijvend offertes aan bij professionele plaatsers.

 

 

Wat is polybeton?

Een polybeton vloer is een massieve betonvloer. Na het gieten van de vloer maakt de plaatser de toplaag glad en egaal met een vlindermachine (vlinderen of polieren). Daarom spreken we ook van een gevlinderde of gepolierde betonvloer. Je kan polybeton zowel buiten (terras, oprit, …) als binnen (woonkamer, badkamer, …) laten plaatsen. Verder lees je meer over de toepassingen van polybeton.

polybetonvloer

 

Voordelen en nadelen van polybeton

Twijfel je nog tussen gepolierde beton of tegels, laminaat, …? Dan doe je er goed aan om de eigenschappen van een polybetonvloer eerst grondig te analyseren. Een vloer moet er tenslotte niet alleen goed uitzien, maar ook praktisch zijn en passen binnen je dagelijkse activiteiten. Hieronder vind je alvast een overzicht van de belangrijkste voor- en nadelen van polibeton:

 

Voordelen polybeton

 • Naadloze vloer: een polybeton vloer is volledig naadloos. Dat brengt vele voordelen met zich mee: geen kans op verkleuring of afbreken van voegen, hygiënischer, sneller droog, … Met een naadloze vloer moet je ook geen lijnen volgen. Zo valt het niet op als een muur of een kast niet helemaal recht staat.

 

 • Goedkoper dan tegelvloeren: polybetonvloeren lijken op het eerste zicht duurder dan tegelvloeren, maar dat is niet altijd waar. In tegenstelling tot bij tegels heb je bij polybeton geen lijm, chape of voegsel nodig. Zo bespaar je heel wat kosten uit. Veel hangt ook af van het type tegel dat je zou kopen. Een keramische tegel kost zo’n € 40 à 80 per m² (incl. plaatsing). Bij natuursteen tegels loopt de prijs al snel op tot € 150 per m² (incl. plaatsing). Verder lees je meer over de polybeton prijs per m².

 

 • Grote variatie aan kleuren en afwerkingen: polibeton is verkrijgbaar in heel wat kleurschakeringen. Door verschillende verwerkingsprocessen en kleurpigmenten te gebruiken kan de betonvloer bijna elke kleur krijgen. Ook qua structuur en glansgraad heb je verschillende opties. Verderop in dit artikel ontdek je meer over de mogelijke uitvoeringen van polybetonvloeren.

 

 • Tijdloze uitstraling: in tegenstelling tot heel wat tegelvloeren hebben polybetonvloeren door hun neutrale kleuren een strak en tijdloos karakter. De kans dat je uitgekeken raakt op je gepolierde betonvloer is dus kleiner dan bij tegels. Zo spaar je heel wat renovatiekosten uit.

 

 • Erg onderhoudsvriendelijk: polybetonvloeren zijn sterk en robuust. Zeker als je gepolierde beton laat impregneren of coaten zijn deze vloeren langdurig beschermd tegen vocht, vet en vuil. Zo maak je namelijk komaf met de poreuze structuur van beton. Daarna volstaat het om de polybeton vloer regelmatig te vegen of stofzuigen en af en toe te reinigen met water en een natuurlijke zeep.

 

 • Zelf voegen maken: je kan ervoor kiezen om voegen in je polybetonvloer te laten slijpen. Zo voorkom je mogelijke scheurvorming én creëer je tegelijkertijd een look van grote betontegels. Kortom, dergelijke voegen zijn zowel functioneel als esthetisch. Spreek er zeker over met een professionele plaatser.

 

Nadelen polybeton

 • Mogelijke scheurvorming: door temperatuurschommelingen kan een gepolierde betonvloer uitzetten en krimpen. Dat kan resulteren in kleine scheurtjes in het beton. Deze zijn meestal nauwelijks zichtbaar en hebben geen impact op de kwaliteit van de vloer. Bovendien weet een ervaren plaatser hoe hij het risico op scheurtjes kan beperken: voldoende wapening en dikte van de betonvloer, voegen slijpen, …

 

 • Mogelijke schotelvorming: het is belangrijk om temperatuurschommelingen te vermijden na de plaatsing van het polybeton. Anders bestaat het risico dat de betonplaat lichtjes bol komt te staan. Geen nood, een expert vermijdt die ‘schotelvorming’ door de polybeton vloer te gieten in normale weersomstandigheden. Ook je vloerverwarming schakel je best niet aan tijdens de 1e weken.

 

 • Nooit 100% vlak: polibeton is nooit perfect egaal. Als je samenwerkt met een ervaren plaatser zal je die minieme niveauverschillen echter nooit voelen of met het blote oog kunnen zien. Om de mogelijke nadelen tot een minimum te beperken, is het dus belangrijk dat de polybetonvloer goed geplaatst wordt. Je schakelt daarom best een ervaren vakman in. Deze weet precies waarmee hij rekening moet houden zodat jij verzekerd bent van een mooi en kwalitatief resultaat. Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

Polybeton prijs

De kostprijs van polybeton wordt bepaald door verschillende factoren. Onder meer de oppervlakte, de gewenste dikte van de betonvloer, het aantal hoeken, de bereikbaarheid, de gekozen afwerking, … bepalen de prijs van polybeton per m². Gemiddeld mag je rekenen op 40 à 150 euro per m² (incl. btw en plaatsing). 

LET OP: dit zijn slechts richtprijzen. Bovendien kan de kostprijs van polybeton verschillen van plaatser tot plaatser. Ben je benieuwd naar de exacte prijs voor jouw betonvloer? Dan vraag je best gratis offertes aan bij 2 à 3 professionele plaatsers actief in je buurt. Zo kan je gericht prijzen, maar ook polybeton kleuren, afwerkingen, werkwijzen, uitvoertermijnen, … vergelijken. Start je aanvraag hier.

 

polybeton vloer

 

Mogelijke uitvoeringen en kleuren van polybeton

Een gegoten betonvloer is na de plaatsing nog behoorlijk ruw. Goed nieuws, jij bepaalt helemaal zelf hoe je je polybetonvloer laat afwerken. Je kan verschillende keuzes maken op vlak van:

 

1. Kleur

Bij polybeton denk je wellicht aan grijstinten, maar er bestaan nog vele andere polybeton kleuren. Tijdens het polieren kan de vakman namelijk kleurpigmenten en kwartskorrels toevoegen aan het beton. Je kan dus kiezen uit een brede waaier aan kleuren voor je polybeton vloer. Let op: bij tinten die afwijken van de standaard kleuren is het mogelijk dat de polybeton prijs per m² iets hoger ligt.

 

2. Structuur

Door het polibeton te polieren met een vlindermachine krijgt de betonvloer een compacte structuur en wolkachtige uitstraling. Hoe meer je je polybeton vloer laat polieren, hoe gladder hij wordt. Hou je meer van een iets ruwere structuur? Geen probleem, in dat geval poliert de plaatser je betonvloer in mindere mate.

 

3. Glansgraad

Na het polieren kan je je vloer in beton ook nog verder afwerken door het polybeton te polijsten. Zo wordt je polybetonvloer nog gladder en krijgt hij ook een fraaie glans. Hoe meer schuurfases tijdens het polijsten, hoe meer je polybetonvloer zal glanzen. Verkies je een matte afwerking? Dan kan je er ook voor kiezen om je gepolierde betonvloer niet te polijsten.

 

Vergelijken loont: vraag voorstellen aan bij verschillende plaatsers

Wil je een goed overzicht van de mogelijke uitvoeringen voor jouw polybeton vloer? Vraag dan zeker voorstellen aan bij verschillende plaatsers actief in je buurt. Zo kan je naast prijzen ook gericht polybeton kleuren, structuren en glansgraden vergelijken. De afwerkingsmogelijkheden kunnen namelijk verschillen van vakman tot vakman. Ontvang en vergelijk vrijblijvend voorstellen van plaatsers actief in je buurt via onze offerteservice.

 

 

Toepassingen polybeton

Polybeton heeft vele voordelen. Eén van die troeven is de mogelijkheid om een gepolierde betonvloer zowel buiten als binnen te plaatsen. Beide toepassingen op een rij:

 

1. Polybeton buiten (15 à 25 cm dik)

polybeton buiten

Twee populaire buitentoepassingen van gepolierde beton zijn een polybeton oprit (zie foto boven) en een polybeton terras. Door het polieren hecht mos zich minder snel aan het polybeton. Een oprit of terras in polybeton vergt ook amper onderhoud. Let op: polybeton buiten moet een minimale dikte van 15 cm hebben en een dubbel wapeningsnet. Zo ben je zeker dat je polybetonvloer voldoende gewicht kan dragen.

Prijs polybeton buiten: 40 à 70 euro per m², incl. btw en plaatsing. Ontvang gratis offertes op maat.

 

2. Polybeton binnen (7 à 12 cm dik)

polybeton binnen

Gaat het om een nieuwbouw of een grote renovatie met voldoende opbouwhoogte? Dan kan je ook polybeton binnen laten gieten. Voor een stevige, duurzame polybetonvloer in je woning is een minimale dikte van 7 cm vereist. Groot voordeel: met een gepolierde betonvloer heb je geen chape of drukvloer nodig.

Je kan kiezen voor een polybetonvloer in de woonkamer (zie foto boven), maar ook polybeton in de badkamer en polybeton in de keuken zijn populaire opties. Let op: in vochtige ruimtes als de badkamer en de keuken moet je de gepolierde betonvloer wel laten impregneren of coaten. Zo is het polybeton optimaal beschermd tegen vocht, vet en vuil.

Prijs polybeton binnen: 40 à 150 euro per m², incl. btw en plaatsing. Ontvang gratis offertes op maat.

 

FAQ polybeton

Nog vragen over gepolierde gietbeton vloeren? Een professionele plaatser geeft je graag advies op maat van jouw project. Hieronder zetten we ook alvast enkele veelgestelde vragen én hun antwoorden op een rij:  • Wat is de vereiste dikte voor een polybeton vloer?
   Dat hangt af van de toepassing. Polybeton buiten (bv. oprit of terras) moet 15 à 25 cm dik zijn om voldoende gewicht te kunnen dragen. Bij polybeton binnen volstaat een dikte van 7 à 12 cm. Een uitzondering daarop is de garage. In deze ruimte is een betonvloer dikte van 18 à 20 cm nodig. Zo ben je zeker dat de gepolierde betonvloer sterk genoeg is om het gewicht van je auto te kunnen dragen. Kies je voor vloerverwarming? Zorg er dan voor dat de polybetonvloer 10 à 18 cm dik is. Zo beperk je het risico op scheurvorming.


  • Kan ik een vloer in polybeton combineren met vloerverwarming?

   Zeker, een gepolierde betonvloer leent zich zelfs uitstekend voor vloerverwarming. Beton is namelijk een goede warmtegeleider. Bovendien zit de vloerverwarming rechtstreeks in het polybeton. Zo kan de warmte zich vlot en gelijkmatig verspreiden. Let op: bij een polybetonvloer met vloerverwarming moet je wel rekening houden met de vloerdikte (min. 10 cm), uitzetvoegen plaatsen rond de thermische onderbrekingen, een betonmix op maat gebruiken, …

   TIP: een professionele plaatser houdt rekening met alle nodige aandachtspunten rond een betonvloer met vloerverwarming. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij vakmannen actief in je buurt.  • Kies ik beter voor gepolierde beton of tegels?

   Dat hangt af van je budget, persoonlijke wensen, jouw specifieke situatie, … Heb je bv. te weinig opbouwhoogte voor een betonvloer (binnen is een dikte van 7 à 12 cm nodig)? Dan zijn bv. keramische tegels met een betonlook een goed alternatief. Een tegelvloer heeft doorgaans een dikte van 1 à 3 cm.

   Of een gepolierde betonvloer goedkoper is dan tegels, hangt af van je keuze. Een polybetonvloer kost € 40 à 150 per m² (incl. btw en plaatsing). Een keramische tegel kost € 40 à 80 per m² (incl. btw en plaatsing), terwijl de prijs voor een tegel in natuursteen al snel oploopt tot € 150 per m² (incl. btw en plaatsing). Je kan trouwens ook gaan voor het beste van de 2 werelden met betontegels. Er bestaan zowel uitvoeringen voor binnen als buiten.  • Welke andere soorten massieve betonvloeren bestaan er?

   Polybetonvloeren zijn ongetwijfeld de meest populaire soort massieve betonvloer. Naast gepolierde beton kan je echter ook kiezen voor printbeton. Dat is een betonnen vloer met de look van andere materialen als natuursteen, kasseien en zelfs hout. Gaat het om een oprit of terras? Dan zijn een uitgewassen betonvloer of een geborstelde betonvloer ook interessante opties. Die hebben een grotere antislip werking dan polybeton, maar vangen wel sneller vuil.

   TIP: een vakman helpt je graag bij het kiezen van de juiste massieve betonvloer op maat van jouw project. Vraag gratis voorstellen aan bij plaatsers actief in je buurt via onze offertepagina.  • Kies ik best voor polybeton of voor een gietvloer met betonlook?
   Hou je van die typische industriële uitstraling van beton, maar heb je te weinig opbouwhoogte in je woning? Dan zijn een cementgebonden gietvloer of beton pleisterwerk geschikte alternatieven voor polybeton. Deze dunne, naadloze vloeren (1 à 8 mm) bevatten beiden cement en zijn daardoor niet te onderscheiden van een massieve betonvloer. Heb je wel voldoende opbouwhoogte? Dan kan je natuurlijk wel kiezen voor een massieve betonvloer.

 

Offertes voor een betonvloer ontvangen?

Kies voor een betonvloer expert en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Professionele betonvloer experten