Monoliet betonvloer
Hou je van die karakteristieke, tijdloze uitstraling van beton en heb je voldoende opbouwhoogte? Dan is een monoliet betonvloer de kroon op de afwerking van jouw woning. Als terras of oprit of eerder in je woning zelf: voor al deze toepassingen kan een vakman jouw betonvloer monolithisch afwerken met een vlindermachine. Hier ontdek je alles over de voor- en nadelen, het onderhoud, de gemiddelde prijs, …
Ga snel naar:
Mogelijke uitvoeringen
Welke voor- en nadelen?
Monoliet betonvloer prijs
Toepassingen monoliet beton
Hoe monoliet beton onderhouden?
Enkele veelgestelde vragen
Vraag vrijblijvend offertes aan
Wat is een monoliet betonvloer?
Een monoliet betonvloer, een gepolierde betonvloer, een gevlinderde betonvloer, …: het zijn allemaal synoniemen voor het meest voorkomende type massieve betonvloer. Zo’n vloer bestaat uit een massieve betonlaag, waardoor je geen chape nodig hebt. Na het gieten van het beton maakt een vakman de toplaag glad en egaal met een vlindermachine. Zowel buiten als binnen kan je zo’n betonvloer monolithisch afwerken.
Interesse in een monoliet betonvloer? Vraag dan naar de mogelijkheden bij meerdere plaatsers actief in je buurt. Zo maak je een doordachte keuze op vlak van uitvoering, prijs, … Start je aanvraag hier!
Mogelijke uitvoeringen van monoliet betonvloeren
Na het gieten zal een ervaren plaatser je betonvloer monoliet afwerken volgens jouw persoonlijke wensen. Maar uit welke uitvoeringen kan je allemaal kiezen? Een kort overzicht:
1. Structuur
Door je vloer monolithisch af te werken met een vlindermachine krijgt die een compacte structuur en een wolkachtige uitstraling. Hoe meer je je vloer laat polieren, hoe gladder de structuur zal zijn. Hou je meer van een iets ruwere uitstraling, bv. voor je terras of oprit? Geen probleem, dan zal je vakman je monoliet betonvloer minder lang polieren. Hoe grover de structuur, hoe groter de antislip werking. En hoe gladder, hoe eenvoudiger schoon te maken (ideaal voor je woon- of badkamer).
2. Kleur
Een monolithische betonvloer hoeft niet noodzakelijk synoniem te zijn met grijs. Door kwartskorrels en kleurpigmenten toe te voegen aan het beton, kan een vakman ook andere tinten creëren. Hou je van een licht- of donkergrijze betonvloer? Of ga je liever voor een andere kleur? Je bespreekt het best de mogelijkheden met meerdere plaatsers. Let op: bij een afwijkende kleur kan de prijs per m² hoger liggen.
3. Glansgraad
Ga je voor een glanzende of eerder voor een mattere monolithische betonvloer? Ook de glansgraad bepaal je helemaal zelf. Voor een fraaie glans kan een vakman na het vlinderen ook nog je betonvloer polijsten. Hoe meer schuurfases tijdens dat proces, hoe glanzender je vloer uiteindelijk zal zijn. Ook hier geldt: bespreek zeker uitvoerig de verschillende mogelijkheden met de plaatsers die je contacteert.
TIP: vergelijk het aanbod van meerdere plaatsers!
Het aanbod aan mogelijke afwerkingen voor je monoliet betonvloer kan variëren van plaatser tot plaatser. Zo zullen sommige vakmannen bepaalde beton kleuren, structuren, … misschien niet aanbieden en andere wel. Daarom is het zo belangrijk om verschillende specialisten te contacteren en hun voorstellen grondig te vergelijken.
Zeker zijn van de juiste keuze? Vergelijk vrijblijvend advies en prijzen op maat bij meerdere vakmannen actief in je buurt via onze offerteservice.
Voor- en nadelen monolithische betonvloer
Laat je een nieuwbouwwoning plaatsen of plan je een grondige renovatie? Dan is een monoliet betonvloer een interessante optie. Om de vergelijking te maken met andere types vloeren is het handig om de voor- en nadelen van zo’n betonvloer tegen elkaar af te wegen. We zetten ze kort op een rij!
Voordelen monoliet betonvloer
- Naadloze vloerafwerking: een naadloze vloer heeft vele voordelen. Zo’n vloer is niet alleen hygiënischer, maar ook sneller droog na het poetsen. Bovendien kunnen voegen niet loskomen en je moet geen lijnen volgen bij de inrichting van je interieur.
- Tal van uitvoeringen: er is niet iets als 1 monoliet betonvloer. In overleg met je plaatser bepaal jij helemaal zelf je gedroomde uitstraling door te kiezen voor een specifieke structuur, kleur en glansgraad. Lees meer over de mogelijke uitvoeringen van monolithische betonvloeren.
- Strakke, tijdloze uitstraling: een betonvloer raakt, in tegenstelling tot bv. tegelvloeren, niet gedateerd. Bovendien gaat zo’n massieve betonvloer erg lang mee. Kortom, een betonvloer is een duurzame keuze op lange termijn met een tijdloze uitstraling.
- Geen chapewerken nodig: om een betonvloer te plaatsen, heb je geen vakman nodig die eerst een dekvloer plaatst. Zo spaar je heel wat kosten uit in vergelijking met vloerafwerkingen waarbij wel zo’n dekvloer vereist is.
- Erg onderhoudsvriendelijk: door het naadloze karakter vergt een massieve betonvloer weinig onderhoud. Let op: het is wel belangrijk om na de plaatsing je monolithisch afgewerkte betonvloer te laten impregneren of coaten. Zo is die langdurig beschermd tegen vocht, vet en vuil. Lees verder in dit artikel meer over het onderhoud van monoliet beton.
Nadelen monoliet betonvloer
- Mogelijke scheurvorming: door het krimpen en uitzetten van de monoliet gestorte betonvloer zijn kleine scheurtjes niet volledig uitgesloten. Gelukkig zijn die doorgaans amper zichtbaar. Bovendien weet een ervaren plaatser perfect hoe hij de kans op scheurvorming tot een minimum kan beperken. Zo zorgt hij voor een goede wapening en een voldoende dikke betonvloer, kan hij uitzetvoegen slijpen, …
- Nooit 100% vlak: een monoliet afgewerkte betonvloer is zelden 100% vlak. Die minieme niveauverschillen kan je echter niet voelen of zien met het blote oog. Het komt er vooral op aan om samen te werken met een gespecialiseerde vakman. Hoe meer ervaring je vakman heeft, hoe miniemer de kans op problemen.
- Kans op schotelvorming: na het plaatsen van de monolitische betonvloer zijn grote temperatuurschommelingen uit den boze. Anders loop je het risico dat je vloer lichtjes bol komt te staan. Een plaatser houdt hier gelukkig altijd rekening mee. Vanwege die mogelijke schotelvorming zet je ook best je vloerverwarming niet aan tijdens de 1e weken na de plaatsing.
Monoliet betonvloer prijs
De kostprijs van een monolithische betonvloer hangt vooral af van de toepassing (binnen of buiten), de dikte, de moeilijkheidsgraad van de werken (bv. veel hoeken of niet?), de gekozen uitvoering, … Gemiddeld mag je rekenen op een richtprijs van 40 à 140 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing).
LET OP: dit is slechts een richtprijs. Kosten kunnen variëren naargelang het project en de vakman die je kiest. Wil je gericht de prijzen voor monoliet betonvloeren, maar ook adviezen, uitvoeringen, … vergelijken? Dan vraag je best vrijblijvend offertes aan bij meerdere vakmannen in je buurt. Start je aanvraag hier!
Toepassingen monoliet beton
Een betonvloer monoliet afwerken met een vlindermachine kan zowel buiten als binnen. Een kort overzicht van beide toepassingen:
1. Monoliet betonvloer binnen (7 à 12 cm dik)
Gaat het om een nieuwbouw of laat je je huidige vloer volledig uitbreken tijdens een grote renovatie? Dan is er doorgaans voldoende opbouwhoogte voor een massieve betonvloer. Monoliet beton is uitstekend geschikt voor in de woonkamer, maar ook zo’n betonvloer in de keuken of polybeton in de badkamer zijn mogelijke opties. Let op: in de badkamer en de keuken moet je het monoliet beton wel laten impregneren of coaten. Zo is je vloer goed beschermd tegen vocht, vet en vuil.
Prijs monoliet beton binnen: 40 à 140 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing). Ontvang offertes op maat.
2. Monoliet betonvloer buiten (15 à 25 cm dik)
Naast de mogelijke binnentoepassingen kan je ook kiezen voor een monolithisch afgewerkte betonvloer buiten. Als onderhoudsvriendelijk, duurzaam terras of oprit (zie foto boven) is monoliet beton uiterst geschikt. Let op: wil je zeker zijn van een zo slipvast mogelijke betonvloer buiten? Dan kies je beter voor geborsteld beton of uitgewassen beton. Spreek er zeker over met je vakman!
Prijs monoliet beton buiten: 40 à 70 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing). Ontvang offertes op maat.
Hoe monoliet beton onderhouden?
Een monoliet afgewerkte betonvloer is enorm sterk, robuust en duurzaam. Toch heeft ook zo’n massieve vloer natuurlijk het nodige onderhoud nodig. Hoe zorg je ervoor dat je gevlinderde betonvloer zo lang mogelijk in topvorm blijft? De belangrijkste onderhoudsmaatregelen voor monoliet beton op een rij:
- Beschermen tegen vlekken: na plaatsing is een monolithische betonvloer niet waterdicht. Om je vloer te beschermen tegen vocht, vet en vuil is het belangrijk om het monoliet beton te impregneren of te coaten. Let op: bij impregneren verandert de uitstraling van het beton niet en bij coaten wel.
- Reinigen op maat: is je betonvloer geïmpregneerd of gecoat? Dan volstaat een regelmatige schoonmaakbeurt om je vloer te onderhouden. Wil je naast bezemen of stofzuigen je vloer met water kuisen? Gebruik dan altijd een natuurlijke zeep. Maak je betonvloer nadien ook altijd droog om een kalklaagje te voorkomen.
- Herstellen door te schuren: is het kwaad toch geschied en kamp je met doffe plekken op je betonvloer? Of heb je je vloer niet laten impregneren of coaten, met slijtage tot gevolg? Geen nood, het is altijd mogelijk om een monolithisch afgewerkte betonvloer te herstellen. Een vakman schuurt en polijst je betonvloer dan om alle schade te verwijderen.
BELANGRIJK: laat je beter je betonvloer impregneren of coaten? Welke betonvloer reiniger is het meest geschikt? Een vakman geeft je graag meer uitleg over een correct en duurzaam onderhoud van je monoliet betonvloer. Ontvang vrijblijvend advies op maat!
FAQ monoliet betonvloer
Heb je nog vragen over het monolithisch afwerken van een betonvloer met een vlindermachine? Dan kan je altijd terecht bij een gespecialiseerde plaatser. Ook hieronder geven we kort het antwoord op enkele veelgestelde vragen:
-
-
Kan je een monoliet betonvloer combineren met vloerverwarming?Absoluut, een monoliet afgewerkte betonvloer leent zich uitstekend voor vloerverwarming. Beton geleidt warmte namelijk erg goed. De leidingen van de vloerverwarming zitten ook rechtstreeks in het beton, waardoor de warmte zich vlot en gelijkmatig verspreidt.
LET OP: voor een monoliet betonvloer met vloerverwarming heb je wel een minimale dikte van 10 cm nodig. Ook een goede wapening is nodig om mogelijke scheurvorming te voorkomen. Vraag hierover zeker advies op maat aan een gespecialiseerde plaatser in je buurt.
-
Wat is de vereiste dikte voor een monolithische betonvloer?De juiste dikte van een monolithische betonvloer hangt vooral af van de toepassing. Voor een betonvloer binnen heb je bv. een dikte van 7 à 12 cm nodig, maar voor een betonvloer buiten volstaat dat niet. Voor een oprit of terras heb je een dikte van 15 à 25 cm nodig, aangevuld met een dubbel wapeningsnet. Zo ben je zeker dat je betonvloer voldoende gewicht kan dragen. -
Wat als ik slechts een beperkte opbouwhoogte heb?Heb je te weinig opbouwhoogte voor een massieve betonvloer? Dat is op zich geen probleem. Je kan in dat geval een gietvloer met een betonlook laten plaatsen. Zo is een cementgebonden gietvloer slechts 4 à 8 mm dik en betonlook pleisterwerk als betonstuc is nog dunner (1 à 6 mm). Naast die gietvloeren met cement in kan je ook nog gaan voor een kunstharsvloer met een betonlook. Zo’n PU-vloer is elastisch, vloeistofdicht, geluiddempend, … Let op: een getraind oog kan wel zien dat het niet om echt beton gaat. -
Bestaan er nog andere soorten massieve betonvloeren?Het meest voorkomende type massieve betonvloer is ongetwijfeld monoliet beton. Toch bestaan er ook nog enkele alternatieven. Zo kan je met printbeton de uitstraling van een ander materiaal imiteren (bv. hout, natuursteen, …). Wil je een terras of oprit in beton plaatsen? Naast polieren kan je het beton ook nog op een andere manier afwerken. Bij uitgewassen beton komen de steentje boven te liggen en bij geborsteld beton strijkt een vakman met een borstel over het verse beton. Zo ontstaan er fijne groeven in het oppervlak. Beide types zorgen voor een grotere antislip-werking, maar worden wel sneller vuil.
-