Gepolierde beton binnen
Naast opritten, terrassen, … kan je ook gepolierd beton binnen in je woning laten leggen. De belangrijkste voorwaarde is dat je nog genoeg opbouwhoogte hebt voor dit type vloer. Is dat zo? Dan biedt gepolierd beton binnen bij een correcte plaatsing meerdere voordelen. Om welke pluspunten gaat het? Uit welke uitvoeringen kan je kiezen? En hoeveel betaal je per m²? We vertellen het je in dit artikel!
Ga snel naar:
Voor- en nadelen
Mogelijke uitvoeringen
Prijs gepolierd beton binnen
Onderhoud gepolierd beton binnen
Alternatief: gietvloer met betonlook
Ontvang vrijblijvend offertes
Wanneer is gepolierd beton binnen mogelijk?
Wil je je vloer renoveren, maar heb je te weinig opbouwhoogte? Dan is een gepolierde betonvloer binnen niet mogelijk. Zo’n massieve betonvloer in je woning moet namelijk minstens 7 cm dik zijn. Heb je daarnaast ook interesse in vloerverwarming? Dan kan die dikte van het gepolierde beton zelfs oplopen tot 18 cm. Kortom, gepolierd beton binnen leggen is alleen mogelijk in deze 2 situaties:
- Bij nieuwbouwwoningen
- Bij grondige renovaties met voldoende opbouwhoogte
Is polybeton een optie voor mijn woning? Een ervaren plaatser bekijkt jouw situatie en kan je dan gericht uitleg advies over je opties. Zo weet je precies waar je aan toe bent voor jouw project. Ontvang gratis advies op maat!
Voor- en nadelen gepolierde beton binnen
Is een betonvloer mogelijk in jouw woning? Maar twijfel je nog tussen polybeton of een vloeropbouw met tegels, parket, …? Dan is het een goed idee om de voor- en nadelen van zo’n betonvloer op een rijtje te zetten. Hieronder helpen we je alvast op weg:
- Naadloze vloer: een betonvloer heeft geen voegen en is dus hygiënischer en makkelijker schoon te maken dan andere vloerafwerkingen. In combinatie met vloerverwarming brengt een vakspecialist alleen nog uitzetvoegen aan rond de thermische onderbrekingen om scheurvorming te vermijden.
- Geen chape nodig: bij een massieve betonvloer is er geen aparte chape nodig. Je hoeft dus geen chapper te zoeken voor de aanleg van je vloer. Zo bespaar je behoorlijk veel tijd én kosten.
- Vele uitvoeringen: er is een betonvloer voor iedere woning. Het aanbod kleuren, structuren en glansgraden is namelijk erg uitgebreid. In overleg met je plaatser kies je zelf dus je gedroomde gepolierde beton voor binnen. Verder lees je meer over de uitvoeringen van gevlinderd beton.
- Tijdloze klasse: gepolierd beton is authentiek en tijdloos. In de loop der jaren zal je vloer dus nooit versleten ogen. Daarnaast is massief beton ook ontzettend sterk en duurzaam. Zo’n vloer heb je dus voor het leven.
- Erg onderhoudsvriendelijk: is de betonvloer geïmpregneerd of gecoat? Dan is die optimaal beschermd tegen vocht, vuil en vet. Het resterende onderhoud stelt weinig voor en gaat ook erg snel. Verder in dit artikel geven we een paar tips voor het schoonmaken van een gepolierde betonvloer binnen.
- Mogelijke scheurtjes: beton kan krimpen en uitzetten, waardoor het risico op kleine scheurtjes altijd aanwezig is. Gelukkig zijn die meestal amper zichtbaar. Bovendien weet een ervaren plaatser perfect hoe hij mogelijke scheurvorming kan voorkomen: een wapening van de betonvloer, een vloer die dik genoeg is, eventuele uitzetvoegen slijpen, …
- Nooit 100% vlak: een gepolierde betonvloer binnen is zelden 100% vlak. Gelukkig merk je in de praktijk helemaal niks van die minimale niveauverschillen. Zeker als je samenwerkt met een doorgewinterde vakspecialist die zorgt voor een correcte en efficiënte plaatsing.
- Kans op schotelvorming: grote temperatuurschommelingen na de plaatsing kunnen ervoor zorgen dat je betonvloer een beetje bol komt te staan. Een betrouwbare plaatser kent dit risico en houdt hier dus altijd rekening mee. Tijdens de eerste weken na de plaatsing is het bv. ook verstandig om de vloerverwarming niet aan te zetten.
Mogelijke uitvoeringen van gepolierd beton binnen
Polybeton is niet altijd een grijze, monotone vloerafwerking. Integendeel, er zijn veel meer uitvoeringen van gepolierd beton mogelijk dan je zou denken. Overweeg je een massieve betonvloer in je woonkamer, slaapkamer, …? Dan bepaal je helemaal zelf de uiteindelijke uitstraling op basis van de volgende factoren:
1. Kleur van het beton
Tijdens het polieren met de vlindermachine voegt een plaatser bepaalde kleurpigmenten en kwartskorrels toe aan het beton. Zo kan je de tint en kleur kiezen die past bij jouw wensen en voorkeuren. Let op: kies je een kleur die afwijkt van de standaard opties? Dan is het mogelijk dat de prijs per m² iets hoger is.
2. Structuur van het beton
Met het polieren verdicht een vakspecialist de structuur van je betonvloer. Dankzij die ronddraaiende bladen van de vlindermachine krijgt je vloer een wolkachtige uitstraling. Daarna kan hij de vloer eventueel ook nog polijsten. Je bepaalt zelf hoe ruw of glad het gepolierde beton binnen moet worden. Alles hangt af van de mate van dat polieren en polijsten. Hoe gladder je vloer, hoe makkelijker het onderhoud. En hoe ruwer, hoe beter de anti-slipwerking.
3. Glans van het beton
Hou je meer van een glanzende of een matte uitstraling? Net als de kleur en structuur van het beton bepaal je ook de glansgraad helemaal zelf. Die hangt vooral af van het polijsten. Hoe meer schuurfases tijdens dat polijsten, hoe duidelijker de vloer zal glanzen. Voor een matte afwerking zal je vakspecialist dan weer alleen polieren.
Kijk en vergelijk: vraag meerdere voorstellen aan voor je betonvloer!
Het aanbod aan uitvoeringen voor gepolierd beton kan verschillen van specialist tot specialist. Vergelijk daarom zeker de voorstellen en adviezen van meerdere plaatsers in je buurt. Zo krijg je het beste overzicht van alle mogelijkheden en kan je de betonvloer laten plaatsen die jij voor ogen hebt.
Vrijblijvend voorstellen vergelijken? Vraag dan gratis offertes aan bij 2 à 3 vakspecialisten in je buurt. Start je aanvraag hier!
Prijs gepolierde beton binnen
Voor gepolierd beton binnen betaal je gemiddeld 75 à 150 euro per m² (excl. btw, incl. plaatsing). De exacte prijs voor jouw project zal vooral afhangen van de moeilijkheidsgraad van de werken. Zijn er bv. veel hoeken en kanten of juist niet? Moet het beton omhoog gepompt worden? Ook de oppervlakte speelt een grote rol. Hoe meer m², hoe lager de prijs per m² zal zijn.
Benieuwd naar een totaalprijs? Een vakspecialist analyseert jouw project en maakt graag een vrijblijvende prijsofferte voor je op. Vraag ook altijd meerdere offertes aan bij verschillende plaatsers in je buurt. Zo ben je zekerder van een mooie installatie voor een eerlijke prijs. Ontvang vrijblijvend offertes voor jouw betonvloer!
Onderhoud gepolierd beton binnen: enkele tips
Een massieve betonvloer kan tegen een stootje en gaat normaal gesproken je hele leven mee. Bovendien is het onderhoud erg eenvoudig, al moet je wel met een aantal zaken rekening houden. Een paar tips om je polybeton binnen correct schoon te maken:
- Veeg of stofzuig de vloer regelmatig: zoals bij elke vloer is het ook bij gepolierd beton binnen aangeraden om op tijd te stofzuigen of te vegen. Zo vermijd je dat zand, aarde en andere soorten vuil je vloer beschadigen.
- Gebruik nooit javel of andere chemische producten: bleekwater is uit den boze bij een betonvloer. Anders riskeer je de kans op permanente kleurverschillen. Bij het schoonmaken kies je daarom voor een natuurlijke zeep, bv. met lijnolie. Zo’n olie werkt voedend en zorgt bovendien voor een beschermende laag op je betonvloer.
- Maak je vloer droog na het schoonmaken: heb je hard leidingwater? Dan kan die kalk zich afzetten op je betonvloer. Na verloop van tijd ontstaat er dan een kalksluier over je gepolierde beton. Maak je vloer daarom zeker nog even droog na het reinigen.
- Wrijf het beton in met bijenwas: naast lijnolie kan je ook met bijenwas of acrylwas voor een beschermend laagje zorgen tegen vocht en vuil. Zeker bij een nieuw geplaatste betonvloer is het aangeraden om je vloer maandelijks in te wrijven met bijenwas. Extra voordeel: door die behandeling krijgt je vloer ook een mooie, donkere glans.
- Verwijder zuren en vetten: heb je gemorst met frisdrank, slaolie, azijn, …? Verwijder dat vuil dan zo snel mogelijk van je gepolierde betonvloer met wat water en natuurlijke zeep. Anders is er de kans op doffe vlekken die je dan nog moeilijk weg krijgt.
Een langdurige bescherming? Laat je beton impregneren of coaten!
Met de bovenstaande tips reinig je je polybeton binnen efficiënt en zoals het hoort. Wil je echter 100% zeker zijn van een langdurige bescherming tegen alle soorten vuil? Laat de betonlaag na het plaatsen dan impregneren of coaten:
- Impregneren = zelfde uitstraling: bij deze methode gebruikt je vakspecialist een transparant impregneermiddel dat diep in de poriën van het beton dringt. Zo bescherm je je vloer tegen vuil en vet zonder de uitstraling te veranderen.
- Coaten = andere uitstraling: bij deze methode gaat het niet om een transparant middel, maar om een ondoordringbaar laagje kunsthars op de vloer. Zo is de structuur ook helemaal gedicht en is je vloer optimaal beschermd. Let op: met zo’n ‘sealer’ verandert de uitstraling van je gepolierd beton meestal wel.
Advies op maat over het onderhoud van een betonvloer? Een vakspecialist weet perfect hoe hij je betonvloer kan beschermen voor de langere termijn. Bespreek die afwerking van jouw gepolierde beton dus met een professionele plaatser in je buurt!
Alternatief: gietvloer met betonlook
Bij een kleine vloerrenovatie is een massieve betonvloer niet zo vanzelfsprekend. Gelukkig bestaat er ook een oplossing waarvoor je veel minder opbouwhoogte nodig hebt: een gietvloer met een betonlook. Zulke vloeren zijn bijna niet van polybeton te onderscheiden en hebben een dikte van slechts 1 à 8 mm. Je kan kiezen uit 1 van de volgende opties:
OPTIE 1 = cementgebonden gietvloer (4 à 8 mm dik)
Een cementgebonden gietvloer staat ook wel bekend als woonbeton. Het gaat hierbij om een dunne vloerafwerking bestaande uit een mix van cement, toeslagstoffen en bindmiddelen. Door het gebruik van cement is zo’n vloer niet te onderscheiden van massief beton. Een vakspecialist kan dit woonbeton ook op elke ondergrond aanbrengen. Ideaal voor een renovatie dus!
Richtprijs: € 75 à 120 per m² (excl. btw en incl. plaatsing)
OPTIE 2 = betonlook pleisterwerk (1 à 6 mm dik)
Een ander type gietvloer met cement is pleisterwerk met een betonlook. Het gaat dan om meerdere gelijkaardige producten als betonstuc, mortex, microtopping, … De samenstelling en dikte kunnen licht verschillen, afhankelijk van de producent. Sommige van die afwerkingslagen kan je al laten plaatsen met een dikte van slechts 1 mm.
Richtprijs: € 80 à 155 per m² (excl. btw en incl. plaatsing)
OPTIE 3 = PU-vloer met betonlook (3 à 5 mm dik)
Je kan ook een polyurethaan gietvloer met een betonlook laten gieten. Let op: zo’n vloerafwerking bevat geen cement en een getraind oog kan zien dat het niet om echt beton gaat. Daartegenover staan wel de grote voordelen van een kunsthars gietvloer: elastisch, scheurvast, vloeistofdicht, geluiddempend, zacht voor je voeten, …
Richtprijs: € 80 à 120 per m² (excl. btw en incl. plaatsing)
Kies ik voor gepolierd beton binnen of voor een gietvloer?
Dat hangt vooral af van je project en je persoonlijke wensen. De voornaamste vraag is hoeveel opbouwhoogte je ter beschikking hebt. Een vakspecialist onderzoekt jouw huis grondig, luistert naar jouw wensen en stelt dan een passende oplossing voor. Zo maken jullie samen de juiste keuzes!
Adviezen en prijzen vergelijken? Dat kan helemaal kosteloos, simpel en snel via het onderstaande offerteformulier. Enkele werkdagen later nemen dan meerdere vakspecialisten contact met je op: