Betonvloer keuken: mogelijkheden en prijzen
Wil je je keuken een moderne en stoere look geven? Dan kan je zeker een betonvloer overwegen! Er zijn ruwweg twee mogelijkheden voor een vloer met een betonlook in de keuken: gevlinderde betonvloeren en cementgebonden gietvloeren. In dit artikel ontdek je meer over deze mogelijkheden voor een betonvloer in de keuken, hun prijzen en andere toepassingen van beton in de keuken.
Snel naar: gevlinderde betonvloer – cementgebonden gietvloer – andere betontoepassingen keuken
Optie 1: gevlinderde betonvloer in de keuken
Een gevlinderde betonvloer is ideaal om je keuken een stoere uitstraling te geven. Dit type vloer heeft een opbouwhoogte van minimaal 7 centimeter en wordt naadloos geplaatst. Dit laatste is erg handig omdat het het schoonmaken flink vergemakkelijkt: er zijn namelijk geen naden waartussen vuil zich kan ophopen. Na het gieten van de vloer wordt hij gevlinderd, wat voor een egale en enigszins gladde afwerking zorgt.
Door de porositeit van beton is het aangeraden om voor een extra bescherming te zorgen. Meer info over het beschermen van betonvloeren vind je verderop in dit artikel.
Wanneer kiezen voor dit type vloer?
Gezien de redelijk grote opbouwhoogte van minimaal 7 centimeter zijn gevlinderde betonvloeren vooral geschikt bij grotere renovatiewerken of bij nieuwbouwprojecten. Als je bijvoorbeeld de vloerbedekking in verschillende ruimtes wil vernieuwen, is zo’n gevlinderde betonvloer zeker het overwegen waard.
Prijs gevlinderde betonvloer in de keuken
Hoeveel je betaalt voor een gevlinderde betonvloer, hangt af van verschillende elementen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de totale oppervlakte van de vloer, de moeilijkheidsgraad van de werken en de bereikbaarheid van de vloer. Gemiddeld gesproken ligt de prijs van een gevlinderde betonvloer tussen 50 en 130 euro per m². Bij kleine oppervlaktes ( < 20-25 m²) wordt vaak met een vast minimumtarief gewerkt.
Op zoek naar een vakman voor de plaatsing van een betonvloer in je keuken? Via de offertepagina kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij specialisten in betonvloeren. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken en de voordeligste aanbieding vinden.
Klik hier om prijzen op maat van jouw project te ontvangen.
Optie 2: cementgebonden gietvloeren
Hoewel cementgebonden gietvloeren niet tot de betonvloeren behoren (en wegens de beperkte zelfnivellerende eigenschappen strikt genomen ook niet tot de gietvloeren), zijn ze ook erg geschikt om een industriële betonlook te creëren in je keuken. Dit type vloer bestaat uit cement, bindmiddelen en toeslagstoffen. Cementgebonden gietvloeren kunnen in beperkte dikte aangebracht worden (3 à 8 mm). De waterdichtheid is afhankelijk van de samenstelling van de vloer.
Wanneer kiezen voor dit type vloer?
Dankzij de geringe opbouwhoogte van zo’n 3 tot 8 mm zijn cementgebonden gietvloeren erg geschikt voor kleinere renovaties, bijvoorbeeld als je alleen de keukenvloer wil vernieuwen. Je kan ze bijvoorbeeld over een bestaande tegelvloer plaatsen. Hierdoor kan je heel wat besparen op het uitbreken van een bestaande vloer. Een cementgebonden gietvloer is bovendien ook makkelijk te plaatsen, wat gunstig is voor de arbeidskosten.
Prijs cementgebonden gietvloer in de keuken
Ook hier zijn de kosten afhankelijk van factoren zoals de moeilijkheidsgraad van de werken en de oppervlakte en bereikbaarheid van de vloer. De gemiddelde prijs van een cementgebonden gietvloer schommelt tussen 75 en 120 euro per vierkante meter. Hou er hier ook rekening mee dat veel bedrijven een vast minimumtarief hanteren bij kleine oppervlaktes.
Wil je een cementgebonden gietvloer plaatsen in je keuken en hiervoor een vakman inschakelen? Via de offertepagina kan je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen op maat aanvragen bij specialisten in het plaatsen van vloeren. Klik hier om prijzen op maat van jouw project te ontvangen.
In onderstaande tabel vind je een overzicht van de belangrijkste eigenschappen van vloeren met een betonlook in de keuken:
Toepassing | ||
Opbouwhoogte | ||
Waterdichtheid | ||
Prijs |
Betonvloer beschermen met olie, impregneermiddel of coating
In een ruimte als de keuken, waar weleens wat gemorst wordt, is het van belang om de vloer te beschermen tegen vet en andere vlekken. Daarnaast is beton zoals reeds gezegd poreus. De waterdichtheid van betonvloeren is dan ook een bijkomend aandachtspunt. Er zijn verschillende mogelijkheden om een betonvloer te beschermen:
- Oliën: een behandeling met een olie zal een betonvloer niet waterdicht maken, maar dit zal wel een extra bescherming vormen. Een olie zal de betonvloer ook wat meer doen glanzen.
- Impregneren: bij het impregneren van een betonvloer wordt de vloer behandeld met een product dat in de poriën van de vloer trekt. Hierdoor worden de poriën gedicht en wordt de vloer waterdicht.
- Coaten: een betonvloer coaten betekent dat er een beschermende, waterdichte laag bovenop de vloer komt te liggen. Men kan kiezen voor een epoxy coating, die eerder in industriële omstandigheden gebruikt wordt, of een polyurethaan coating, die eerder in woningen en kantoren wordt toegepast.
Hou er rekening mee dat deze behandelingen extra kosten met zich zullen meebrengen. Voor meer informatie over het oliën, impregneren en coaten van betonvloeren kan je terecht in het artikel “Betonvloer beschermen“.
Andere toepassingen van beton in de keuken
Naast vloeren in beton zijn er nog veel andere mogelijkheden om beton in de keuken te gebruiken. Hier vind je een overzicht van andere populaire toepassingen van beton in de keuken:
1) Betonnen werkblad
Met een keukenblad in beton kies je voor een stevig aanrechtblad, waarbij je niet snel bang hoeft te zijn voor beschadigingen. Het beton moet voorzien worden van een speciale (epoxy) coating, die bovendien ook hittebestendig moet zijn. De coating voorkomt verder dat het aanrechtblad aangetast wordt door vlekken, vocht en zuren. De coating dient wel regelmatig vervangen te worden om het beton te blijven beschermen. Voor het aanbrengen van de coating moet het werkblad geschuurd worden.
2) Beton als achterwand en scheidingswand
Door ook de achterwand in de keuken (bijvoorbeeld aan het fornuis of de gootsteen) van beton te maken, is de betonlook in je keuken prima vertegenwoordigd. Als je een open keuken hebt en toch de keuken enigszins wilt scheiden van de open ruimtes, dan zou je kunnen overwegen om een lage scheidingswand van beton te maken. Hiermee krijg je toch een deels aparte ruimte met daarbij een stevige afscheiding.
3) Betonnen wasbak
Om van de keuken een strakke toets te geven is het erg mooi om de wasbak in één stuk te laten maken met het werkblad. Bij landelijke keukens kan je ook kiezen voor een afzonderlijke wasbak. Bij betonnen wasbakken moet je vooral letten op de coating. Een wasbak dient tenslotte waterdicht te zijn. Door het toevoegen van pigmenten kan je het beton allerlei kleuren geven.