Betonvloer beschermen
Een betonvloer vraagt enig onderhoud. Dat heeft te maken met de enigszins poreuze structuur van beton. Zonder bescherming en onderhoud gaan er onherroepelijk vlekken op ontstaan die zich niet of nauwelijks laten verwijderen. In dit artikel kun je lezen welke methoden er zijn om een betonvloer te beschermen tegen vuil en vlekken.
Hoe betonvloer beschermen?
Beton is zeer sterk en prima geschikt om vloeren mee te maken maar het is van nature niet echt een waterdicht materiaal. Dat heeft te maken met de structuur van het materiaal en de natuurkundige processen die zich afspelen tijdens het drogingsproces.
Wanneer het beton net is gestort, gaan de zwaardere granulaten in het beton naar beneden zakken. Hierbij vormen zich minuscule kanaaltjes die het beton vatbaar maken voor indringing van vloeistoffen, zoals oliën en vetten.
Om het indringen van vuil te voorkomen is het noodzakelijk om de betonvloer te beschermen. Dit kan op verschillende methoden gebeuren:
Ben je van plan om een betonvloer te laten plaatsen? Vraag dan nu vrijblijvend advies en een prijs op maat van jouw project aan bij professionele plaatsers. Ga door naar de offertepagina.
OPTIE 1: Betonvloer beschermen met een natuurlijke olie
Dit is een van de meest gebruikte methodes om de toplaag van het beton in goede conditie te houden. Je kunt het vergelijken met het boenen van houten meubels met een speciale soort was. Een betonvloer kun je inwrijven met een speciale lijnolie (soms verdund met terpentijnolie). Hierdoor krijgt de vloer een mooie glans en wordt hij iets donkerder van kleur. Een andere manier van bescherming is het schoonmaken van de vloer met een zeep waaraan een natuurlijke olie is toegevoegd. In de handel zijn uitstekende middelen te koop die de vloer zowel reinigen als ‘voeden’.
OPTIE 2: Betonvloer impregneren
Impregneren is een van de beste methodes om de betonvloer jarenlang te beschermen tegen indringing van vocht en vuil. Er zijn impregneermiddelen in de handel waarmee je dit zelf kunt doen maar je kunt dit beter overlaten aan een expert op dit gebied. Je kunt namelijk pas gaan impregneren als de ‘curing’ laag (die net na het storten van het beton) is aangebracht, is verwijderd en dit is niet een klus die je zelf even doet. Impregneermiddelen kunnen op verschillende manieren werken maar ze hebben uiteindelijk alle hetzelfde doel, namelijk: de poreusheid van het beton opheffen. Het voordeel van impregneren is dat het uitzicht van het beton niet of nauwelijks aangetast wordt. Het is in de regel ook goedkoper dan het zogenaamde ‘coaten’ van de vloer.
Optie 3: Betonvloer beschermen met een coating (sealen)
Bij het coaten van een betonvloer wordt er een speciale laag van kunsthars (PU of Epoxy) op de vloer aangebracht. We spreken ook wel van ‘sealen’. Het verschil met impregneren is dat de coating niet in het beton trekt maar dat het een vaste ondoordringbare filmlaag vormt op het beton. Een gecoate betonvloer is volledig gesloten en waterdicht, in tegenstelling tot een geïmpregneerde vloer die enkel vloeistofdicht is. Bovendien maakt een sealing de betonvloer duurzamer en onderhoudsvriendelijker. Een betonvloer sealen biedt dus tal van voordelen!
Een nadeel van coating is wel dat het uitzicht van de vloer kan veranderen (wordt soms iets meer spiegelend). Sealers bestaan in verschillende kleuren, maar ook in een transparante uitvoering. Meestal worden coatings aangebracht op industriële vloeren waarbij er hoge eisen worden gesteld aan de vloeistofdichtheid en chemische bestendigheid van het beton.
Beton beschermen: algemeen onderhoudsadvies
• Verwijder vlekken zo snel mogelijk met water en eventueel een natuurlijke zeep.
• Veeg of stofzuig de vloer regelmatig met een zachte borstel. Zand en ander vuil gaan anders als schuurpapier fungeren waardoor de beschermende toplaag snel beschadigd raakt.
• Wrijf de vloer regelmatig in met een onderhoudsproduct (bijenwas of een ander soort was).
• Laat vochtige spullen zoals bloempotten of natte schoenen niet langdurig op het beton staan. Hierdoor krijg je al snel kalkaanslag of andere lastig te verwijderen vlekken. Gebruik geen agressieve kalkreinigers om deze aanslag te verwijderen.Beste manier voor het schoonmaken van betonvloeren
• Gebruik een natuurlijke (PH neutrale) zeep, eventueel met een voedende olie erin.
• Gebruik nooit javel (chloor) of andere chemische schoonmaakmiddelen.
• Pas op met zuren! Ook cola, frisdrank en fruitsappen kunnen bevatten zuren en kunnen vlekken veroorzaken op het beton.
• Het beste koop je een speciaal en voedend onderhoudsmiddel voor beton.