Betonvloer in de badkamer: mogelijkheden en prijzen
Een betonvloer in de badkamer vraagt maar weinig onderhoud en zorgt voor een aangename en moderne sfeer. Bovendien kan je bijvoorbeeld ook wanden en lavabo’s een betonlook geven. Hier ontdek je de mogelijkheden voor vloeren met een betonlook voor in de badkamer en hun prijzen.
Snel naar: mogelijkheden – welke vloer kiezen? – kleuren – andere betontoepassingen badkamer
Wat zijn de mogelijkheden?
Als je een naadloze vloer met een betonlook wil in je badkamer, dan kan je ruwweg kiezen uit volgende mogelijkheden:
1) gevlinderde betonvloer: dit vloertype wordt naadloos gegoten. Dit is -zeker voor toepassing in de badkamer- een groot voordeel omdat er dan geen schimmel kan ontstaan tussen de naden, wat bijvoorbeeld bij tegelvloeren wel het geval is. Na het gieten van de betonvloer wordt hij gevlinderd zodat een mooi egaal en glad vloeroppervlak ontstaat. Voor meer info over deze betonnen vloer kan je terecht in dit artikel.
2) cementgebonden gietvloer: dit is niet echt een betonnen vloer (en technisch gezien ook geen echte gietvloer omdat de vloer niet volledig zelfnivellerend is), maar deze vloerbedekking bootst wel de stoere, industriële look van een vloer uit beton na. Het gaat ook om een naadloze vloer, maar de opbouwhoogte is wel veel dunner dan die bij een gevlinderde betonvloer.
Welke betonvloer kiezen voor je badkamer?
Welke betonvloer de meest geschikte is voor jouw badkamer, is onder meer afhankelijk van de omstandigheden en je persoonlijke voorkeur. Hieronder overlopen we alvast de belangrijkste criteria voor het kiezen van de juiste vloer met betonlook voor in de badkamer:
- Kleine of grote renovatie? Gevlinderde betonvloeren zijn vooral interessant bij grote renovaties waarbij de vloeren van meerdere ruimtes vernieuwd worden. Je moet bijvoorbeeld rekening houden met een opbouwhoogte van minimaal 7 centimeter. Door te kiezen voor een gevlinderde betonvloer wordt een chapelaag wel overbodig, wat de renovatiekosten wat indijkt. Cementgebonden gietvloeren zijn dankzij hun makkelijke plaatsing en lage opbouwhoogte van slechts enkele millimeters ideaal voor kleine renovaties, bijvoorbeeld als je alleen de badkamer(vloer) vernieuwt.
- Waterdichtheid: vanzelfsprekend is de waterdichtheid een belangrijke factor voor je badkamervloer. Beton is van nature niet waterdicht en moet daarom nog gecoat of geïmpregneerd worden om geschikt te zijn voor toepassing in een vochtige ruimte. Meer info en prijzen voor het impregneren van beton vind je in dit artikel.
Bij cementgebonden gietvloeren is de waterdichtheid afhankelijk van de samenstelling van de vloer. Sommige uitvoeringen zijn waterdicht, maar niet-waterdichte vloeren kunnen afgewerkt worden met een coating om er zeker van te zijn dat ze geen water doorlaten.
- Prijs: de kosten voor het plaatsen van naadloze vloeren zijn afhankelijk van heel wat factoren, waaronder de totale oppervlakte en de bereikbaarheid van de vloer. Voor gevlinderde betonvloeren variëren de prijzen van 50 tot 130 euro per m2, voor cementgebonden vloeren ligt de gemiddelde prijs tussen 75 en 120 euro per m2. Hou er rekening mee dat veel bedrijven minimumtarieven hanteren voor kleine oppervlaktes (20 à 25 m2). Dit kan dus het geval zijn als je alleen de badkamervloer vernieuwt. Deze minimumprijzen beginnen vaak bij ongeveer 2.500 euro.
In onderstaande tabel vind je een samenvatting van de belangrijkste vergelijkingspunten tussen beide soorten naadloze badkamervloeren met betonlook:
Toepassing | ||
Opbouwhoogte | ||
Waterdichtheid | ||
Prijs |
Wil je een betonvloer of een vloer met betonlook laten plaatsen in je badkamer? Via de offertepagina kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij specialisten in het plaatsen van naadloze vloeren. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken en de voordeligste aanbieding kiezen.
Klik hier om prijzen op maat van jouw project te ontvangen.
Afwerking in verschillende kleuren
De grijstinten van beton ogen erg mooi, maar sommigen verkiezen toch een andere kleur. Zowel bij gevlinderde betonvloeren als bij cementgebonden gietvloeren kan men door de toevoeging van kleurpigmenten de kleur veranderen. Op die manier kan je zelf in grote mate het uitzicht van je badkamervloer bepalen.
Andere toepassingen van beton in de badkamer
Door te kiezen voor beton in de badkamer kies je voor een stoere look. Om eenheid te creëren kan je het beton terug laten komen in andere onderdelen van het interieur van je badkamer. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een betonnen lavabo of een betonwand. Voor het afwerken van de douchewanden kan je bijvoorbeeld kiezen voor betonstuc. Dit cementgebonden materiaal kan overigens ook gebruikt worden voor de vloer. Lees hier meer over betonstuc vloeren.
Een betonnen lavabo kun je standaard verkrijgen in verschillende maten en kleuren, of laten maken aan de hand van jouw eigen unieke ontwerp. Indien je badkamer beschikt over een scheidingswand tussen bad en douche, is deze eveneens uitstekend geschikt voor een uitvoering in beton. Een badkuip van gevlinderd beton maakt het geheel compleet en is bovendien een echte blikvanger in je badkamer!
Meer tips voor de inrichting van de badkamer vind je op Interieurdesigner.nl.