Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Beton impregneren

Om je betonvloer binnen of buiten zo lang mogelijk te laten meegaan, moet je hem goed beschermen. Door je betonvloer te impregneren is hij beschermd tegen vuil- en vetvlekken. Impregneren is een van de beste en goedkoopste onderhoudsmogelijkheden en het uitzicht van je vloer blijft behouden.

Ga snel naar: Stappen & PrijsAlternatievenVoorbereiding

 

 

beton impregneren keuken Voordelen beton impregneren

Beton impregneren verhardt het oppervlakte en verhoogt zo de levensduur. Dit geldt zowel voor betonvloeren binnen als buiten. Het grote gevaar bij een betonvloer buiten is dat hij beschadigd kan worden door vorst of andere weersomstandigheden. Door je buitenvloer te impregneren voorkom je zowel mos- en algengroei als vorstschade.

 

Binnen zijn vetvlekken de boosdoener. Deze kunnen snel in het beton trekken en permanente schade veroorzaken. Als je je betonvloer impregneert verander je niets aan de look en is hij volledig beschermd. Het is aanbevolen om het beton na de plaatsing te impregneren, maar het is ook perfect mogelijk bij een oude betonvloer die nog nooit eerder geïmpregneerd werd.

 

 

Stappen & Prijs beton impregneren

Een impregnatie moet steeds gebeuren met een ‘sealer’ die in het oppervlakte dringt en er niet boven op blijft liggen. Wanneer het middel een extra laag vormt op de vloer, werkt hij slechts tijdelijk. Wanneer je kiest voor een middel dat in de vloer indringt, kies je voor een zeer lange levensduur.

 

1. Curing-laag verwijderen

Een betonvloer kan je pas impregneren nadat de ‘curing’-laag is verwijderd. Deze laag wordt net na het storten aangebracht en dient als vertraging voor het harden van het beton. Wanneer beton te snel hardt kan hij krimpen of uitdrogen wat scheuren veroorzaakt. Deze curinglaag mag na +/- één maand verwijderd worden. De meest voorkomende technieken om deze curing-laag te verwijderen zijn met lithofin losefix, die de laag losmaakt, of door te slijpen of polijsten met diamant.

Met lithofin losefix kan je zelf de curing verwijderen. Zelf de laag weg slijpen wordt erg afgeraden aangezien het schade kan veroorzaken aan je vloer wanneer het niet juist uitgevoerd is. Daarom doe je best beroep op een gespecialiseerde vakman om je curing laag te laten verwijderen. Via onze offerteservice kom je eenvoudig in contact met vakmannen uit je buurt.

Let wel op, als je niet van plan bent om je betonvloer te impregneren, laat je deze curing laag er best op. Na verloop van tijd zal deze ook vanzelf wegslijten.

 

2. Impregnatie

Bij het beton impregneren wordt lithium-silicaat in waterige vorm op de betonvloer aangebracht. Dit middel gaat in het beton indringen en er een chemische reactie veroorzaken (kristalvorming) met andere elementen uit het beton. Door deze chemische reactie gaan de poriën van het beton helemaal sluiten. Zo wordt je betonvloer uiterst hard en blijft hij toch damp-open. Dankzij deze nano-technologie is je betonvloer langdurig beschermd tegen vuil, vet en vocht.

Betonvloer impregneren prijs: €7 à €8 per vierkante meter – ontvang hier een prijs op maat.

 

beton impregneren curing verwijderen

 

Alternatieven voor impregneren

Naast beton impregneren zijn er nog andere mogelijkheden om je betonvloer te beschermen.

 

A) Beschermen met natuurlijke olie: Door je betonvloer in te wrijven met een speciale lijnolie wordt hij extra beschermd tegen vuil en vet. Daarnaast kan je de vloer schoonmaken met een mengeling van zeep en natuurlijke olie. Deze methodes zullen de betonvloer zowel voeden als reinigen. Het uitzicht van je betonvloer zal echter wel veranderen door deze methode: hij zal meer gaan glanzen en de kleur zal donkerder worden.

Voordelen: beschermen tegen vuil, niet duur, kan je zelf doen
Nadelen: verandert uitzicht van je vloer

 

B) Coaten: Wanneer je vloer gecoat wordt, wordt er een extra laag bovenop de huidige vloer gebracht – in tegenstelling impregneren waarbij het product in de vloer indringt. Deze coating is een laag van kunsthars zoals PU of Epoxy. Coaten heeft dezelfde werking als impregneren: de vloer dichten. Net als bij de bescherming met natuurlijke olie, verandert een coating ook het uitzicht van je vloer. Dit is niet het geval bij impregneren.

Voordelen: beschermen tegen vuil, dichten van vloer
Nadelen: verandert uitzicht van je vloer, duurder

Prijs PU coating: ± €90/m2 & Epoxy coating: ± €75/m2 – ontvang prijzen op maat.

 

beton impregneren

 

Zelf impregneren of door specialist?

Je kan zelf je vloer impregneren met een impregneermiddel dat je in de doe-het-zelf-winkel koopt. Vooraleer je aan het impregneren begint, moet de curinglaag van je betonvloer verwijderd worden. Dit kan je ook zelf doen met Lithofin Losefix. Toch wordt het erg aangeraden om beroep te doen op een vakman om te voorkomen dat je je betonvloer gaat beschadigen door een onjuiste toepassing.

Als je twijfelt tussen het zelf impregneren of het laten impregneren, kan je vrijblijvend prijzen op maat aanvragen op onze offertepagina. Om de prijs te drukken kan je ook al zelf het voorbereidend werk uitvoeren (zie onder) zodat je hiervoor geen uren aan de vakman moet betalen.

 

 

Voorbereiding voor beton impregneren

Alvorens je het beton gaat impregneren, moet je het oppervlak eerst goed schoonmaken. Het heeft geen zin om een vervuild oppervlak te impregneren aangezien het impregneermiddel dan in de vervuiling zal trekken en niet de eigenlijke vloer beschermen. Wanneer je beton beschadigd is, moet deze ook eerst gerepareerd worden vooraleer je gaat impregneren.

 

 

 

Offertes voor een betonvloer ontvangen?

Kies voor een betonvloer expert en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Professionele betonvloer experten