Gevlinderde betonvloer: toepassingen & inspiratie
Een gevlinderde betonvloer heeft een unieke uitstraling die goed past in een modern en stijlvol interieur. Het is een sterke vloer die goed gecombineerd kan worden met vloerverwarming, waardoor je zelfs in de winter geen last hoeft te hebben van koude voeten. Hier kom je meer te weten over de toepassingen en kostprijs van gevlinderde betonvloeren.
Prijzen aanvragen bij vakmannen voor het leggen van een gevlinderde betonvloer kan op deze pagina.
Wat is vlinderen?
Na het storten van het beton en een bepaalde droogtijd is het vloeroppervlak nog erg ruw. Het moet dan machinaal gevlinderd worden met een speciale machine die over het beton wordt bewogen. Door het vlinderen krijgt het beton zijn compacte structuur en typische wolkachtige uitstraling. Na het vlinderen is de vloer weliswaar beter verdicht, maar nog steeds vrij ruw van structuur. Een gevlinderde betonvloer moet dus nog meerdere malen gepolijst worden voordat hij zijn uiteindelijke glans krijgt.
Polijsten van een betonvloer
Het polijsten van de vloer vindt plaats na het vlinderen. Een gevlinderde betonvloer polijsten gebeurt met speciale polijstmachines, die ervoor zorgen dat de vloer zijn glans krijgt. Tevens wordt de toplaag van de vloer erdoor versterkt omdat de zachtere kalkachtige stoffen als het ware uit het cement worden weggepolijst en het hardere kwartsgesteente overblijft. Na het polijsten is de vloer een stuk gladder van structuur en makkelijker te reinigen.
Soorten, kleuren en afwerkingen
Een traditionele gevlinderde betonvloer is grijs van kleur, maar door kleurpigmenten en kwartskorrels toe te voegen tijdens het vlinderen kan de uitstraling van de vloer beïnvloed worden. Hoe de vloer er uiteindelijk uit komt te zien, hangt af van de volgende factoren:
• De wijze waarop de vloer gevlinderd wordt
• De toeslagstoffen die aan het beton worden toegevoegd (kwarts voor de toplaag)
• Het polijstproces (mat, glanzend)
• Het soort coating of wax dat gebruikt wordt
Toepassingen gevlinderde betonvloer in huis
Het gebruik van een gevlinderde betonvloer past vooral goed bij moderne interieurs. Als je de juiste combinaties weet te maken, kan je zeker een prachtig resultaat bekomen. Hier vind je enkele populaire toepassingen van gevlinderde betonvloeren in huis, aangevuld met inspiratie foto’s.
Gevlinderde betonvloer in de woonkamer
Een gevlinderde betonvloer komt in de woonkamer mooi tot zijn recht wanneer de overige elementen van de inrichting goed aansluiten bij het materiaal. Beton heeft een industriële uitstraling die goed gecombineerd kan worden met natuurlijke materialen zoals hout, linnen, katoen, bamboe en glas. Op de foto zie je hoe de combinatie van beton met hout en glas voor een modern interieur zorgt.
Door gebruik te maken van contrasterende materialen en kleuren kan je allerlei stijlvolle combinaties maken en de woonkamer een sfeervolle uitstraling geven. Een gevlinderde betonvloer hoeft dus geenszins voor een koude sfeer te zorgen, zolang je maar de juiste combinaties toepast.
Keuken
Wanneer je een betonvloer in de keuken wil toepassen, dan is het belangrijk dat je de vloer laat voorzien van een beschermende toplaag. In de keuken heb je nu eenmaal veel te maken met vocht en vet en dan is het praktisch als de vloer makkelijk te reinigen is. Beton is van zichzelf vrij open van structuur en ondanks de harde toplaag zal je toch moeten oppassen met olie en vet. In de keuken kan je ervoor kiezen om de vloer te laten impregneren of coaten. Indien je de authentieke uitstraling van het beton zoveel mogelijk wil behouden, is impregneren vaak de beste optie.
Badkamer
Badkamers met betonlook zijn erg populair vanwege de vele mogelijkheden die er zijn. Zo zijn er tegenwoordig uitstekende alternatieven voor beton zoals beton cire. Hiermee kan je niet alleen vloeren maar ook wanden, wastafels en badkamermeubels bekleden. Gevlinderd beton kan je toepassen in een badkamer, maar je moet er wel rekening mee houden dat beton van nature niet volledig waterdicht is. Wil je het bijvoorbeeld toepassen in een inloopdouche, dan zal je dus wel moeten zorgen een waterdichte ondergrond. Verder moet je er rekening mee houden dat een gevlinderde betonvloer glad kan worden in combinatie met water (en zeep). Het gebruik van antislip douchematjes is daarom aan te raden.
Gevlinderde betonvloer prijzen
De prijs van een gevlinderde betonvloer schommelt doorgaans tussen 50 en 130 euro per vierkante meter. De totale kostprijs wordt voornamelijk bepaald door de voorbereidingen die moeten gebeuren, de dikte van de vloer, de vorm van de kamer en het soort afwerking.
Wil je een gevlinderde betonvloer laten leggen door een professional? Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen aanvragen bij verschillende vakmannen. Klik hier om naar de offertepagina te gaan.
Onderhoud en reiniging van een gevlinderde betonvloer
Het onderhoud van een betonvloer gebeurt in de regel met een impregneerwas. Dit is een wax die in de poriën van het beton trekt, waardoor de vloer beter bestand is tegen vocht en vuil. Het is aan te raden om een betonvloer regelmatig te onderhouden met een geschikt onderhoudsproduct (bijenwas/acrylwas). Je voorkomt ermee dat er vlekken gaan ontstaan als gevolg van vocht, olie of vet die per ongeluk op de vloer kunnen terechtkomen. Door de wax komt ook de structuur van het beton mooi naar boven. De vloer zal er ook iets donkerder van kleur van worden en eventuele doffe plekken worden ermee gecamoufleerd.
Voor de reiniging van een betonvloer gebruik je best een neutraal schoonmaakproduct. Gebruik vooral géén zure schoonmaakproducten zoals azijn of anti-kal omdat je hiermee juist vlekken zult veroorzaken. De zure componenten in het schoonmaakmiddel gaan dan een reactie aan met de kalk in de vloer, waardoor doffe plekken kunnen ontstaan. Vlekken verwijder je best met een neutraal, niet-agressief reinigingsmiddel. Wanneer je de vloer regelmatig onderhoudt met een voedende was, zal het reinigen van het beton eenvoudiger zijn omdat vlekken dan minder makkelijk in het beton kunnen trekken.
Combinatie met vloerverwarming
Vloerverwarming in combinatie met een betonvloer is zeker mogelijk en zelfs ook aan te raden. Beton voelt van nature vrij koud aan. Tijdens een warme zomer is dat erg prettig omdat je dan nog enige verkoeling van het materiaal hebt, maar in de winter zijn koude voeten vanzelfsprekend minder fijn. Door vloerverwarming toe te passen kan je gewoon op je blote voeten over het beton lopen zonder dat je voeten koud worden. Een ander voordeel van vloerverwarming is de manier waarop de warmte wordt verspreid. In tegenstelling tot verwarming met radiatoren, die vooral gebruik maken van convectiewarmte, zal je minder last hebben van koude luchtstromingen en ronddwarrelend stof. De warmte wordt gelijkmatig verspreid, wat leidt tot aan aangenaam woonklimaat.