Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Dikte betonvloer

De dikte van een betonvloer kan sterk verschillen van toepassing tot toepassing. Wil je een betonvloer buiten of binnen plaatsen? Gaat het om nieuwbouw of een renovatieproject? Wil je een betonvloer met vloerverwarming? In dit artikel ontdek je alles over de diktes van betonvloeren per toepassing en hun prijzen.

Ga snel naar:
1. Dikte betonvloer buiten
2. Dikte betonvloer binnen
3. Dikte betonvloer met vloerverwarming
Prijzen betonvloer
Inspiratie en voorbeelden

 

 

Soorten betonvloeren + diktes

Hoe dik moet beton zijn? Dat hangt vooral af van de toepassing en het soort betonvloer:

 

1. Dikte betonvloer buiten = 15 cm tot 25 cm

Wil je graag een terras of oprit in beton? Voor buitentoepassingen kies je best voor een massieve betonvloer met een minimale dikte van 15 cm. Heb je voldoende opbouwhoogte? Ga dan voor een dikte van ongeveer 20 of 25 cm met een dubbel wapeningsnet. Zo ben je zeker van een stevige betonvloer buiten die veel gewicht kan dragen.

→ Geschikte betonvloeren: massieve betonvloer (gepolierd, uitgewassen, geborsteld, geprint)
→ Richtprijs: 40 à 140 euro per m², incl. btw en plaatsing
Lees meer over betonvloeren buiten.

 

2. Dikte betonvloer binnen = 1 mm tot 12 cm

De dikte van een betonvloer binnen hangt vooral af van het soort vloer. Heb je voldoende opbouwhoogte? Dan kan je kiezen voor een massieve betonvloer met een minimale dikte van 7 cm. Is je opbouwhoogte beperkt? Dan kan je bijvoorbeeld een gietvloer met betonlook nemen met een minimale dikte van 3 mm. Een andere mogelijkheid is betonlook pleisterwerk met een minimale dikte van slechts 1 mm.

Geschikte betonvloeren: massieve betonvloer (gepolierd of met een andere afwerking) – gietvloer met betonlook (cementgebonden gietvloer of PU vloer met betonlook) – betonlook pleisterwerk (betonstuc, microtopping, mortex, …).
→ Richtprijs: 40 à 155 euro per m², incl. btw en plaatsing
Lees meer over betonvloeren binnen.

 

3. Dikte betonvloer met vloerverwarming = 10 tot 18 cm

Kies je voor een massieve betonvloer met vloerverwarming? Dan is een minimale dikte van 10 cm aangeraden. Dat is belangrijk om het risico op scheurvorming te beperken.

Geschikte betonvloeren: massieve betonvloer (gepolierd of met een andere afwerking) – gietvloer met betonlook (cementgebonden gietvloer of PU vloer met betonlook)
→ Richtprijs vloerverwarming: 40 à 50 euro per m², incl. btw en plaatsing
→ Richtprijs betonvloer: 40 à 155 euro per m², incl. btw en plaatsing
Lees meer over betonvloeren met vloerverwarming.

 

Laat je adviseren door gespecialiseerde plaatser

Wil je zeker zijn van de meest geschikte betonvloer voor jouw situatie en een correcte plaatsing met de juiste dikte? Vraag dan advies aan een expert in betonvloeren. Deze kan je meer uitleg geven over alle mogelijke betonvloeren voor jouw project en hun vereiste dikte.

En daar blijft het niet bij… Een vakman zorgt ook voor een correcte, efficiënte plaatsing en afwerking van je betonvloer. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij gespecialiseerde plaatsers actief in je buurt via onze offerteservice.

 


 

1. Dikte betonvloer buiten = 15 cm tot 25 cm

dikte betonvloer buiten

Beton is een populair materiaal voor buitentoepassingen. Het is sterk en robuust, vergt weinig onderhoud en heeft een moderne look. Bovendien valt een betonvloer buiten ook sneller te plaatsen dan tegels of kasseien. Bij een terras of oprit in beton is een minimale dikte van 15 cm nodig. Afhankelijk van het gewicht dat het beton moet dragen en het gebruik kan je zelfs gaan voor een betonvloer met een dikte tot 25 cm.

 

 

Mogelijke betonvloeren voor buiten

Voor een oprit of terras kies je best voor een massieve, gegoten betonlaag. Die kan je op verschillende manieren laten afwerken:

 

1. Gepolierde beton (min. 15 cm dik)

Bij een gepolierde betonvloer, maakt een vakman de toplaag egaal en glad met een vlindermachine. Door die afwerking zal mos zich minder snel hechten en is er minder kans op gladheid.

Prijs: € 40 à 70 per m² (incl. btw en plaatsing). Ontvang offertes op maat.

 

2. Printbeton (min. 15 cm dik)

Ook printbeton is een massieve betonvloer, maar dan met de look van andere materialen als natuursteen, kasseien, hout, … Zo’n vloer is bovendien goedkoper dan de materialen die hij imiteert.

Prijs: € 50 à 80 per m² (incl. btw en plaatsing). Ontvang offertes op maat.

 

3. Uitgewassen beton (min. 15 cm dik)

Bij uitgewassen beton verwijdert een vakman de toplaag van de betonvloer met een hogedrukreiniger. Zo worden de steentjes (bv. grind) in het beton zichtbaar en krijgt de vloer een licht reliëf. Uitgewassen beton is erg slipvast, maar je zal de vloer wel vaker moeten ontmossen.

Prijs: € 40 à 60 per m² (incl. btw en plaatsing). Ontvang offertes op maat.

 

4. Geborsteld beton (min. 15 cm dik)

Bij geborsteld beton strijkt de vakman met een borstel over het verse beton. Zo ontstaan er fijne groeven en krijgt de vloer een ruwe antislip-textuur.

Prijs: € 50 à 140 m² (incl. btw en plaatsing). Ontvang offertes op maat.

 

 

Aandachtspunten betonvloer buiten

Naast de minimale dikte van een betonvloer voor buiten (15 cm) zijn er nog een aantal andere zaken om rekening mee te houden. We zetten de belangrijkste aandachtspunten kort op een rij:

 • Denk goed na over de structuur van het oppervlak: je kan kiezen voor een ruwere betonvloer als geborsteld beton (bv. voor een oprit) of voor een gladdere uitvoering als gepolierd beton (bv. voor een terras). Ruwere vloeren hebben een betere antislip-werking, maar vangen wel sneller vuil.
 • Laat je vloer impregneren: je kan ervoor kiezen om je betonvloer buiten te laten behandelen met een transparant impregneermiddel. Zo bescherm je je vloer tegen vocht en vuil zonder dat de look verandert.
 • Zorg voor een goede wapening: voor een grote drukvastheid is niet alleen de dikte van de betonvloer buiten belangrijk. Afhankelijk van de nodige draagkracht laat je best ook een enkele of dubbele wapening aanbrengen met betonnetten. Zo kan je vloer zware gewichten als een auto dragen.
 • Denk aan de hellingsgraad: zorg voor een goede afwatering door het beton minstens 1 cm per meter te laten hellen. Denk ook aan een kleine goot aan de rand van je betonvloer buiten.
 • Plaats een vorstrand en randisolatie: aan de buitenkant van je betonvloer is een vorstrand nodig om te vermijden dat het beton opvriest. Ook randisolatie is belangrijk om te voorkomen dat het beton gaat duwen tegen je gevel.

 

 

Werk samen met een gespecialiseerde plaatser

Een gespecialiseerde plaatser van betonvloeren kan je uitgebreid informeren over de mogelijkheden (soorten betonvloeren, afwerkingsmogelijkheden, …) en helpen bij het maken van de juiste keuze voor jouw situatie. Hij zorgt ook voor een correcte plaatsing (juiste helling, goede wapening, …) zodat jij zeker bent van een kwalitatief, mooi resultaat.

TIP: vraag offertes aan bij 2 à 3 verschillende plaatsers. Zo kan je makkelijk prijzen, plaatsingswijzen, afwerkingsmogelijkheden, … vergelijken. Je ontvangt gratis offertes en voorstellen van plaatsers actief in je buurt via onze offerteservice. Start je aanvraag hier!

 


 

Dikte betonvloer binnen = 1 mm tot 12 cm

dikte betonvloer

De dikte van een betonvloer binnen hangt vooral af van je project. Er bestaan 2 mogelijkheden:

 • Nieuwbouw of renovatie met voldoende opbouwhoogte: je kan kiezen uit een massieve betonvloer (gepolierd, geprint, …) met een minimale dikte van 7 cm. Ook een gietvloer met betonlook (cementgebonden gietvloer of PU vloer) met een minimale dikte van 3 mm behoort tot de mogelijkheden. Een andere mogelijkheid is betonlook pleisterwerk met een minimale dikte van slechts 1 mm.
 • Nieuwbouw of renovatie met beperkte opbouwhoogte: in dit geval wordt een massieve betonvloer moeilijk. Je kiest beter voor een vloer met beperkte dikte. Een gietvloer met betonlook (cementgebonden gietvloer of PU vloer) bijvoorbeeld heeft een minimale dikte van 3 mm. Betonlook pleisterwerk kan nog dunner aangebracht worden en heeft een minimale dikte van 1 mm.

 

 

Mogelijke betonvloeren voor binnen

Er bestaan verschillende naadloze betonvloeren voor je woonkamer, badkamer, keuken, garage, … We zetten ze kort op een rij:

 

1. Massieve betonvloer (7 à 12 cm dik)

Deze vloeren bestaan uit een massieve betonlaag, waarbij je geen chape of drukvloer nodig hebt. Gepolierde betonvloeren zijn het populairst. Daarbij wordt de toplaag glad en egaal gemaakt door het te polieren met een vlindermachine. Je kan ook kiezen voor een andere afwerking zoals printbeton, een uitgewassen betonvloer of een geborstelde betonvloer.

Prijs: € 40 à 70 per m² (incl. btw en plaatsing). Ontvang offertes op maat.

 

2. Cementgebonden gietvloer (4 à 8 mm dik)

Een cementgebonden gietvloer wordt ook woonbeton genoemd. Het is een dunne cementgebonden vloer die je op elke vlakke en droge ondergrond kan laten aanbrengen. Deze vloeren hebben een open structuur, maar kan je laten afwerken met een speciale coating waardoor je ze ook in vochtige ruimtes kan plaatsen.

Prijs: € 75 à 120 per m² (incl. btw en plaatsing). Ontvang offertes op maat.

 

3. PU-vloer met betonlook (3 à 5 mm dik)

Je kan ook gaan voor een gietvloer met een betonlook, maar zonder cement en enkel met kunsthars en toeslagstoffen. Let op: het gaat dus niet om echt beton. In woningen komt een polyurethaan (PU) kunstharsvloer het vaakst voor. Ook deze vloeren kan je op je bestaande vloer plaatsen.

Prijs: € 80 à 120 per m² (incl. btw en plaatsing). Ontvang offertes op maat.

 

4. Betonlook pleisterwerk (1 à 6 mm dik)

Betonlook pleisterwerk vind je onder verschillende benamingen zoals mortex, microcement, betonstuc, … Het zijn gelijkaardige producten maar met een iets andere samenstelling of dikte (afhankelijk van de producent). Behalve op de vloer kan je dit pleisterwerk ook aanbrengen op wanden, meubels, het plafond, …

Prijs: € 80 à 155 per m² (incl. btw en plaatsing). Ontvang offertes op maat.

 

 

Aandachtspunten betonvloer binnen

Droom je van een betonvloer in je woning? Naast de betonvloer dikte hou je best nog rekening met enkele andere andere factoren. Een kort overzicht:

 • Probeer scheurvorming te vermijden: een massieve betonvloer moet voldoende dik (idealiter rond de 10 cm) en gewapend zijn om het risico op scheurvorming te beperken. Je kan ook gleuven laten slijpen in je betonvloer om scheuren te voorkomen. Zo creëer je een look van grote betontegels. Bij gietvloeren is vooral een correcte plaatsing belangrijk om achteraf geen scheuren te krijgen.
 • Zorg voor een waterdichte coating in vochtige ruimtes: wil je een betonvloer in een vochtige ruimte als de badkamer, het toilet of de keuken? Dan is het belangrijk om een waterdichte coating te laten aanbrengen. Zo bescherm je je vloer niet alleen tegen vocht, maar ook tegen vet en vuil.
 • Vergelijk verschillende uitvoeringen: zowel bij massieve betonvloeren als gietvloeren met een betonlook zijn veel uitvoeringen mogelijk. Je kan kiezen uit diverse kleuren, glansgraden en structuren (grover of gladder). Het aanbod hangt af van vloer tot vloer en van plaatser tot plaatser.
 • Hou rekening met de verschillen qua plaatsing per type vloer: een massieve betonvloer valt snel te plaatsen, maar je moet oppassen met temperatuurschommelingen. Anders kan hij lichtjes bol komen te staan. Bij gietvloeren met een betonlook kan de plaatsing dan weer 5 dagen tot anderhalve week duren. Een vakman legt zo’n vloer namelijk in verschillende lagen.
 • Denk aan de dikte van de betonplaat in de garage (18 à 20 cm): een betonvloer in de garage krijgt het zwaarder te verduren dan in de rest van je woning. Je kiest daarom best voor een dubbele wapening en een betonplaat van 18 à 20 cm dik. Zo is de betonvloer in je garage zeker stevig en sterk genoeg om het gewicht van je auto te kunnen dragen. Ook een behandeling met een impregneermiddel is geen overbodige luxe. Zo is je garagevloer beschermd tegen vuil, vocht en vet.

 

 

Laat je betonvloer plaatsen door een specialist

Wil je zeker zijn van een vlotte plaatsing en afwerking van je betonvloer volgens de regels van de kunst? Schakel dan een professionele plaatser in. Die houdt rekening met alle bovenstaande aandachtspunten. Een gespecialiseerde plaatser kan je ook uitgebreid informeren over de verschillende mogelijkheden (soorten betonvloeren en afwerkingen) en helpen bij het maken van de juiste keuze.

TIP: vraag offertes aan bij verschillende plaatsers. Zo kan je makkelijk prijzen, plaatsingswijzen, afwerkingsmogelijkheden, … vergelijken. Ontvang gratis offertes op maat via onze offerteservice!

 


 

Dikte betonvloer met vloerverwarming = 10 tot 18 cm

dikte betonvloer vloerverwarming

De meeste betonvloeren lenen zich uitstekend voor vloerverwarming. Beton is namelijk een goede warmtegeleider. Bovendien zit de vloerverwarming rechtstreeks in de beton, zodat de warmte zich vlot en gelijkmatig kan verspreiden.

 

 

Mogelijke betonvloeren i.c.m. vloerverwarming

Volgende betonvloeren kan je combineren met vloerverwarming:

 

1. Massieve betonvloer

Wil je scheurvorming in je betonvloer met vloerverwarming voorkomen? Dan is een minimale opbouwdikte van 10 cm nodig. De dikte van je betonvloer kan indien mogelijk zelfs tot 18 cm oplopen. Bij zo’n dikte kies je wel best voor een goede wapening met 2 betonnetten. Zo ben je zeker dat je vloer voldoende stevig is.

Prijs vloer: € 40 à 70 per m² (incl. btw en plaatsing). Ontvang offertes op maat.
Prijs vloerverwarming: € 40 à 50 per m² (incl. btw en plaatsing). Ontvang offertes op maat.

 

2. Cementgebonden gietvloer

Een cementgebonden gietvloer wordt in een dikte van 4 à 8 mm aangebracht en bestaat uit een mengsel van cement, toeslagstoffen en bindmiddel. Of je dit type vloer kan combineren met vloerverwarming hangt af van de samenstelling. Je laat je hierover best adviseren door een gespecialiseerde plaatser.

Prijs vloer: € 75 à 120 per m² (incl. btw en plaatsing). Ontvang offertes op maat.
Prijs vloerverwarming: € 40 à 50 per m² (incl. btw en plaatsing). Ontvang offertes op maat.

 

3. PU vloer met betonlook

Van alle kunstharsvloeren zijn enkel polyurethaan (PU) kunstharsvloeren aangeraden in combinatie met vloerverwarming. Deze worden aangebracht in een dikte van 3 à 5 mm en zijn elastischer en beter bestand tegen scheurvorming dan epoxy gietvloeren (ander type kunstharsvloer).

Prijs vloer: € 80 à 120 per m² (incl. btw en plaatsing). Ontvang offertes op maat.
Prijs vloerverwarming: € 40 à 50 per m² (incl. btw en plaatsing). Ontvang offertes op maat.

 

 

Aandachtspunten betonvloer met vloerverwarming

Naast de minimale dikte van de betonvloer zijn er nog enkele andere aandachtspunten voor een betonvloer met vloerverwarming. We zetten ze kort op een rij:

 • Plaats uitzetvoegen rond de thermische onderbrekingen: door de vloerverwarming zal je betonvloer uitzetten en krimpen. Om scheurvorming te vermijden, moet je uitzetvoegen laten plaatsen rond de thermische onderbrekingen. Zo kan je betonvloer zonder problemen ‘werken’.
 • Gebruik een betonmix op maat: zorg ervoor dat de vloerder een betonmix samenstelt die geschikt is voor vloerverwarming. Spreek hem hierover op voorhand aan. Zo kan hij er rekening mee houden dat het om een verwarmde vloer gaat.
 • Zet de vloerverwarming niet aan tijdens de 1e weken na de plaatsing: na het plaatsen van je betonvloer moet je hem voldoende laten uitdrogen. Pas na 3 à 4 weken kan je de verwarming inschakelen met een watertemperatuur van 25°C. Zo kan je betonvloer langzaam verder uitharden.
 • Vergeet de isolatie niet: onder de vloerverwarming moet een isolatielaag van minstens 10 cm komen (isolatieplaten of spuitisolatie). Anders kan de geproduceerde warmte naar onder ontsnappen.

 

 

Werk samen met gespecialiseerde plaatsers

De plaatsing van een betonvloer en de plaatsing van vloerverwarming gebeurt door een andere vakman. We raden aan om voor beide klussen samen te werken met gespecialiseerde plaatsers. Zij weten precies waarmee ze rekening moeten houden en zullen beide werken ook goed op elkaar afstemmen. Zo zal de plaatser van de betonvloer bijvoorbeeld in samenspraak met de installateur van de vloerverwarming bepalen waar de thermische onderbrekingen en uitzetvoegen moeten komen.

TIP: Benieuwd naar een prijs op maat van jouw situatie? Via de offertepagina ontvang je vrijblijvend voorstellen en prijzen op maat voor vloerverwarming of een betonvloer.

 


 

Prijzen betonvloer

De prijs voor een betonvloer hangt af van verschillende factoren: de oppervlakte, de betonvloer dikte, de staat van de ondergrond, de moeilijkheidsgraad van de werken, … Een kort overzicht van enkele richtprijzen:

Soort betonvloerPrijs per m²
(incl. btw en plaatsing)
Vloerdikte
BETONVLOER BUITEN
Gepolierde beton€ 40 - 70Min. 15 cm
Printbeton€ 50 - 80Min. 15 cm
Uitgewassen beton€ 40 - 60Min. 15 cm
Geborsteld beton€ 50 - 140Min. 15 cm
BETONVLOER BINNEN
Massieve betonvloer (gepolierd, uitgewassen, ...)€ 40 - 140Min. 7 cm
Cementgebonden gietvloer€ 75 - 1204 à 8 mm
Polyurethaan vloer€ 80 - 1203 à 5 mm
Betonstuc€ 80 - 1302 à 3 mm
Microtopping€ 100 - 1551 à 3 mm
Mortex€ 75 - 1252 à 6 mm

LET OP: de prijzen voor een betonvloer kunnen ook verschillen van vakman tot vakman. Wil je gericht prijzen, maar ook adviezen, materialen, uitvoeringstermijnen, … vergelijken? Vraag dan offertes aan bij 2 à 3 specialisten actief in je buurt. Zo krijg je ook een beter beeld van de verschillende mogelijkheden voor je betonvloer. Start je aanvraag hier!

 


 

Voorbeelden van betonvloeren buiten en binnen

Met al je vragen over een betonvloer en zijn dikte kan je bij een vakman terecht. Vraag hem zeker ook naar enkele voorbeelden van vorige realisaties. Zo doe je ongetwijfeld nieuwe ideeën op. Ook onderstaande voorbeelden zorgen vast voor de nodige inspiratie:

 

INSPIRATIE: oprit in geborsteld beton (min. 15 cm dik)

oprit geborsteld beton

Voor een oprit is een vloer in geborsteld beton een erg geschikte keuze. Door met een borstel over het verse beton te strijken ontstaan er fijne groeven in de toplaag. Dat zorgt voor een robuustere look en een ruwere structuur. Zo krijg je een goede antislip-werking. Enige nadeel: door die grovere textuur zullen vuil en mos zich iets sneller vastzetten dan bij een gladdere oprit in gepolierde beton.

 

 

INSPIRATIE: betonstuc in de badkamer (min. 2 mm dik)

minimale dikte betonvloer

Ook in vochtige ruimtes kan je een betonvloer laten leggen. In bovenstaand voorbeeld gaat het om betonstuc in de badkamer. Dat is een afwerkingslaag met een betonlook, waarmee je ook wanden en zelfs meubels kan bekleden. Betonstuc is volledig waterdicht en vetbestendig. Ook andere betonvloeren passen in vochtige ruimtes, maar vergeet niet om ze te laten afwerken met een waterdichte coating.

 

 

INSPIRATIE: terras in gepolierde beton (min. 15 cm dik)

terras gepolierde beton

Ook voor terrassen zit gepolierde beton in de lift. Geen toeval, want je kan zo’n naadloze betonvloer op maat laten gieten. Op de bovenstaande foto zie je dat het terras een voldoende hellingsgraad heeft om een vlotte afwatering te garanderen. En qua look contrasteert het beton prachtig met de glanzende laminaatvloer in de woonkamer.

 

 

INSPIRATIE: gepolijste betonvloer met vloerverwarming (min. 10 cm dik)

dikte betonvloer woonkamer

Betonvloeren zijn ideaal om te combineren met vloerverwarming. Beton is namelijk een uitstekende warmtegeleider. In de bovenstaande woonkamer gaat het om een gepolijste betonvloer met een fraaie glans. Om scheurvorming te vermijden, is het belangrijk om uitzetvoegen te plaatsen rond de thermische onderbrekingen. De dikte van een betonvloer met vloerverwarming moet ook minimaal 10 cm zijn.

 

Offertes voor een betonvloer ontvangen?

Kies voor een betonvloer expert en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Professionele betonvloer experten