Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Geborsteld beton

Geborsteld beton is geliefd als antislip vloer en kent dan ook talrijke toepassingen waar grip op de vloer noodzakelijk is, zoals opritten en parkings. De ruwe structuur ervan is bijzonder praktisch. Hier kom je meer te weten over de eigenschappen, toepassingen en kostprijs van geborsteld beton.

Ga snel naar: EigenschappenPrijsToepassingenPlaatsingOnderhoudOffertes

 

Wat is geborsteld beton?

Geborsteld beton, ook gebezemd beton genoemd, is een geribbelde afwerking van een massieve betonvloer. De vloer wordt niet glad gepolierd, maar krijgt een ruwe antislip textuur. Door met een borstel over het verse beton te strijken ontstaan er namelijk fijne groeven in het oppervlak. Let wel, verwar dit type niet met uitgeborsteld beton, een synoniem voor uitgewassen beton.

gebezemd beton

 

Eigenschappen geborstelde beton

 • De structuur van het beton is ruw en daardoor slipvast. Mensen, dieren en voertuigen glijden dus niet uit op hellende of natte oppervlakken. Dit is een groot voordeel tegenover glad gepolierd beton. De textuur van geborsteld beton vangt wel sneller vuil en oogt mat en robuust.
 • Dit beton is zeer drukvast. Mits de juiste dikte en wapening kan het zware gewichten zoals vrachtwagens dragen zonder te vervormen.
 • Dit soort vloer is onderhoudsvriendelijk. Met weinig middelen kan je het gemakkelijk onderhouden.
 • Het is een naadloze afwerking van beton. In tegenstelling tot bij tegels heb je geen voegen, zodat er geen onkruid en mos uit je vloer groeien.
 • Beton kent een lange levensduur. Het kan beter tegen extreme temperaturen dan asfalt en verdraagt veel druk. Zo gaat het langer mee, wat goed is voor de portemonnee.
 • Gebezemd beton is ecologischer dan alternatieven zoals asfalt, want beton bestaat uit natuurlijk materiaal.
 • Het is in verschillende kleuren beschikbaar.

 

Prijs geborsteld beton

De kosten voor gebezemd beton hangen af van verschillende factoren: de oppervlakte, de bereikbaarheid voor de cementwagen, gewenste vloerdikte en de afwerking (bv. kleur en impregneerwas). De gemiddelde prijs bedraagt 50 à 140 euro per m² (excl. btw).

Verder zal de prijs verschillen van aannemer tot aannemer. Vergelijk daarom voorstellen van verschillende bedrijven op maat van jouw project en budget. Offertes van erkende vakmannen ontvang je gratis en eenvoudig via onze online offerteservice.

Hieronder vind je ter vergelijking een overzicht van prijzen voor de verschillende soorten betonvloeren:

Type betonvloerGemiddelde prijs per m² (excl. btw)
Geborsteld beton€ 50 - 140
Gevlinderde betonvloer€ 50 - 130
Polybeton€ 50 - 130
Printbeton€ 50 - 80
Uitgewassen beton€ 40 - 60

 

Toepassingen gebezemd beton

Geborsteld beton kent een heel aantal buitentoepassingen, vooral waar je glibberigheid kan missen als kiespijn. Het is de aangewezen vloer om valpartijen of slippen te voorkomen en wordt daarom vaak toegepast op hellende vlakken en vloeren die snel nat worden (bv. in havens).

Bij woningen wordt dit beton dan ook vooral ingezet voor de oprit, omdat deze vloer ervoor zorgt dat je niet slipt met de auto. Om dezelfde reden vind je dit beton ook bij inritten, parkings, openbare wegen en laadkaaien. Daarnaast kan je er een binnenkoer of terras mee bekleden.

Ook binnen is gebezemd beton uiterst praktisch: je kan er veilig en stevig je goederen op stockeren zonder dat de vloer verzakt van het gewicht. Je ziet het daarom vaak in loodsen, magazijnen, depots … Landbouwers gebruiken deze vloer graag in hun stallen. Geborsteld beton is bestand tegen het zuur van de mest en voorkomt dat dieren met hun gladde hoeven uitglijden.

 

geborstelde betonvloer oprit

 

Plaatsing

Eerst wordt er een massieve vloer van gewapend beton gelegd. Vervolgens wordt die mechanisch afgestreken en gepolierd tot de vloer effen is. Daarna wordt het oppervlak gebezemd: met een borstel worden er smalle groeven in getrokken. De richting van de ribbels is belangrijk voor de optimale werking van de antislip. Welke richting zorgt voor de beste grip en wrijving, bepaalt of de strepen dwars of met de helling mee geborsteld worden.

Om scheuren te voorkomen in een buitenvloer, is de laag geborsteld beton idealiter 15 à 20 cm dik. Een vakman verzekert je niet alleen van een correcte plaatsing, maar geeft je ook graag advies over welke afwerking, richting en dikte mogelijk zijn voor jouw project. Ontvang offertes op maat van onze gekwalificeerde aannemers.

 

plaatsing geborsteld beton

 

Onderhoud

De betonvloer reinigen doe je met een neutraal, niet-agressief schoonmaakproduct. Gebruik zeker geen zuur reinigingsmiddel zoals azijn of anti-kal, want hiermee zal je juist vlekken veroorzaken. In de groeven van geborsteld beton kan snel vuil zoals stro en aarde terechtkomen, maar die kan je eenvoudig wegvegen.

Elk type betonvloer wordt ook beschermd via impregnatie. Dit is een techniek waarbij was wordt aangebracht op het beton, die in de poriën van het materiaal trekt. Dit maakt het beton bestendig tegen vocht, vuil en andere externe stoffen. De was geeft de vloer ook een mooie, donkerdere kleur.

 

Offertes voor een betonvloer ontvangen?

Kies voor een betonvloer expert en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Professionele betonvloer experten