Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Kiftbeton

Iedereen kent die typische tuinpaden met siergrind. Bruine, gele en soms witte kiezeltjes die onder je voeten knarsen. Dat is dus kift, een fijne soort grind die hoge druk kan weerstaan! Het is dus een ideale grondstof om beton mee te maken. Wat zijn de voordelen van kiftbeton? En waar kan je het allemaal gebruiken? Antwoorden op al je vragen ontdek je in dit artikel!

Ga snel naar:
Voor- en nadelen kiftbeton
Kiftbeton: prijs
Toepassingen in huis
Alternatieven voor kiftbeton
Vergelijk gratis offertes

 

 

Wat is kiftbeton?

Elk type beton bestaat uit zand, cement en enkele toegevoegde materialen. Bij kiftbeton is 1 van die extra materialen een fijn grind: kift. Het komt (meestal) uit de Maasrivier en heeft een hoge druksterkte. Ook heeft het een maximale korrelgrootte van 6 tot 8 mm. Daardoor is kiftbeton een goede keuze voor dunnere betonvloeren.

Benieuwd of kiftbeton de juiste keuze is voor jouw betonvloer? Neem contact op met enkele specialisten in je buurt. Zij kunnen je alle uitleg geven over de verschillende soorten betonvloeren. Zo kan je samen uitzoeken wat het beste past in jouw woning. Start je aanvraag hier!

kiftbeton

 

Voor- en nadelen kiftbeton

Heb je een betonnen vloer op het oog, maar twijfel je nog over het type beton? Dan helpt het om alle voor- en nadelen van kiftbeton eens op een rij te zetten. Een overzicht:

 

Voordelen van kiftbeton

  • Lagere prijs: door de samenstelling en de beperktere dikte van een kiftbeton vloer is de prijs lager dan voor een massieve betonvloer.
  • Afwerking naar keuze: als afwerking komt er, na het gieten, een pleisterlaag op het beton. Die afwerking biedt je de kans om een hele rits aan schaduweffecten, kleurschakeringen, … te verwerken.
  • Bestand tegen vocht en slijtage: de laatste laag die op het kiftbeton komt, is een zogenaamde sealer. Deze laag zorgt ervoor dat er geen vocht en andere vloeistoffen in de vloer kunnen dringen. Daarnaast beschermt deze laag ook tegen vuil en sporen van slijtage. Het resultaat is een stevige betonvloer waar je jaren mee door kan.
  • Geschikt voor dunne vloeren: kift is een fijne grindsoort. Dit zorgt ervoor dat het in dunnere lagen te verwerken is. Je hebt dus geen eindeloze opbouwhoogte nodig voor een vloer van kiftbeton.
  • Combinatie met vloerverwarming: misschien wel een van de belangrijkste voordelen tegenwoordig. Kiftbeton is een ideale betonsoort om te combineren met vloerverwarming.

 

Nadelen van kiftbeton

  • Niet geschikt voor dikkere hoogtes: betonsoorten op basis van fijn grind zijn praktischer voor toplagen en dunnere vloeren.
  • Droogtijd: voor je de beschermende lagen kan aanbrengen en aan de afwerking kan beginnen, moet het beton eerst uitdrogen. Als je een betonvloer legt, moet je dus even geduld hebben. Na enkele dagen is de vloer beloopbaar. Gemiddeld duurt het 2 à 4 weken voor een betonvloer helemaal uitgedroogd is.

 

Kiftbeton: prijs

Betonnen vloeren ogen modern, zijn stevig en vergen weinig onderhoud. Daarom zijn ze een populaire optie voor vloerbedekking. Kiftbeton is daar geen uitzondering op.

De prijs van kiftbeton hangt af van de oppervlakte en de afwerking die je kiest. Alles bij elkaar kom je uit op een prijs tussen de 50 à 130 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing).

 

LET OP: dit zijn slechts richtprijzen. Alle prijzen kunnen nog enigszins schommelen en verschillen van aannemer tot aannemer. Benieuwd naar de exacte prijs voor jouw kiftbeton vloer? Dan vraag je beter professioneel advies aan een expert. Via het aanvraagformulier ontdek je welke firma’s werkzaam zijn in jouw buurt en neem je snel contact met ze op. Start je aanvraag hier!

 

kift beton

 

Toepassingen in huis voor kiftbeton vloer

Even samengevat: een vloer van kiftbeton krijgt altijd een waterdichte afwerking en is te combineren met vloerverwarming. Je kan het dus overal in huis gebruiken. Enkele voorbeelden:

 

1. Kiftbeton in de woonkamer

Met een betonvloer in de woonkamer krijgt je woning een industriële uitstraling. Je kan dit ook combineren met natuurlijke materialen zoals hout, linnen, katoen, bamboe en glas. Ondanks al deze mogelijkheden heeft beton nog altijd de kwalijke reputatie dat het voor een kille sfeer zorgt. Maar door gebruik te maken van contrasterende materialen en kleuren kan je allerlei stijlvolle combinaties maken en de woonkamer alsnog een warme uitstraling geven.

Op kiftbeton komt een beschermende laag die de vloer beschermt tegen vocht en krassen. Hierdoor kan je vloer veel hebben: van stoelen die je versleept tot spelende kinderen.

 

2. Kiftbeton in de badkamer

Beton in badkamers is aan een opmars bezig. Het enige waar je rekening mee moet houden, is dat beton van nature niet helemaal waterdicht is. Maar dankzij een beschermende sealer kan je kiftbeton ook in vochtige ruimtes gebruiken.

 

3. Kiftbeton in de keuken

In de keuken krijg je alles bij elkaar: vocht, vuiligheid, stoelen die over de vloer slepen, … Daarom zijn de beschermende lagen in de keuken misschien wel het belangrijkste in huis. Vaak kiest je aannemer voor een sealer op basis van twee componenten. Door beide te mengen, krijg je een extra sterke beschermlaag.

 

Alternatieven voor kiftbeton

Overtuigd van de mogelijkheden van kiftbeton, maar toch nog op zoek naar een alternatief om mee te vergelijken? Een kort overzicht:

 

Alternatief 1: gevlinderde betonvloeren

Een gevlinderde betonvloer is erg populair. Het is een massieve betonnen vloer waarbij je aannemer de toplaag glad en egaal maakt met een vlindermachine. Je hebt dus geen onderliggende chape nodig en dankzij de naadloze afwerking oogt het ook strak.

Omdat het een massieve betonvloer is, heb je wel meer opbouwhoogte nodig dan bij een vloer van kiftbeton. Bovendien vereist gevlinderde beton meer onderhoud omdat er geen pleisterlaag op ligt. Daarom moet je dit type vloer regelmatig behandelen met impregneerwas.

Gemiddelde richtprijs: 50 à 130 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing)

 

Alternatief 2: cementgebonden gietvloer

Een cementgebonden gietvloer is een betonlook gietvloer op basis van cement, toeslagstoffen en bindmiddelen. De vloer wordt in 1 keer aangelegd en afgewerkt met een beschermende polyurethaan- of waxlaag. Dit type vloer is verder beschikbaar in meerdere kleuren en kan mat óf glanzend worden afgewerkt.

Een cementgebonden gietvloer is eigenlijk geen echte betonnen vloer. Het is een dunne laag van enkele millimeters die op een stabiele ondergrond komt te liggen. Daardoor krijgt je vloer de uitstraling van beton, zonder dat het echt beton is. Puristen die een echte betonvloer willen, laten dit dus beter links liggen. Bovendien is dit type vloer meestal duurder dan kiftbeton.

Gemiddelde richtprijs: 75 à 150 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing)

 

Alternatief 3: beton cire

Beton cire is ook geen echte betonvloer, maar eerder een smeerbare pasta op basis van hars en cement. Aanbrengen gebeurt in verschillende lagen, waarna een sealer voor een glad en waterdicht oppervlak zorgt.

Het grote voordeel van beton cire is dat je het ook op wanden of meubels kan aanbrengen. Wil je de uitstraling van je betonvloer doortrekken naar de muren of wil je de hele badkamer een betonlook geven? Dan kan je kiezen voor een combinatie van kiftbeton en beton cire. Of gewoon de hele badkamer afwerken. Net als bij een cementgebonden gietvloer ligt de gemiddelde prijs iets hoger dan bij kiftbeton.

Gemiddelde richtprijs: 80 à 130 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing)

 

CONCLUSIE: is kiftbeton een goede keuze voor mijn vloer?

Wil je een echte betonvloer die je ook in de keuken of badkamer kan gebruiken, die te combineren is met vloerverwarming en waarbij je veel opties hebt qua afwerking? Dan zit je met een vloer uit kiftbeton helemaal goed. Bovendien is het goedkoper dan standaard beton. Dat scheelt je geld!

Wil je graag overleggen met een echte expert? Neem dan contact op met enkele aannemers die ervaring hebben met betonvloeren. Zij komen langs om alles met je door te nemen en de prijzen te bespreken. Ervaren vakbedrijven die werkzaam zijn in jouw regio kan je vinden via de offerteservice:

 

Offertes voor een betonvloer ontvangen?

Kies voor een betonvloer expert en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Professionele betonvloer experten