Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Betonvloer woonkamer: opties + inspiratie

Een betonvloer in je woonkamer is tegenwoordig helemaal hip. Door de strakke look past zo’n vloer in veel verschillende huizen. Wat zijn de voor- en nadelen? Hoeveel kost een betonvloer? En hoe reinig je deze? Je ontdekt het hier. Ook kan je nog wat inspiratie opdoen voor je eigen woonkamer met een betonvloer.

Ga snel naar:
Voor- en nadelen
Betonvloer woonkamer: kosten
Betonvloer woonkamer reinigen
4 mooie voorbeelden
Ontvang vrijblijvend offertes

 

 

Welke soorten betonvloeren voor je woonkamer zijn er?

Als je een betonvloer in je woonkamer wil, heb je de keuze uit twee opties: een massieve betonvloer of een gietvloer met betonlook. De verschillen tussen deze 2 soorten:

 • Nieuwbouw = massieve betonvloer: deze soort bestaat uit een massieve betonlaag van minstens 7 cm dik. Om geen problemen te krijgen met plinten, deuren, …, is een massieve betonvloer vrijwel alleen geschikt voor nieuwbouwwoningen of voor grondige renovaties met genoeg opbouwhoogte. Het gaat dan meestal om een gevlinderde betonvloer in de woonkamer.
 • Bestaande woning = gietvloer met betonlook: een gietvloer bestaat niet uit massief beton, maar heeft wel die typische industriële look. Omdat de laagdikte maar 1 tot 8 mm bedraagt, is zo’n vloer ook geschikt voor in bestaande woningen. Je hebt gietvloeren met een betonlook op basis van cement (woonbeton of pleisterwerk) óf zonder cement (kunstharsvloeren).

Wil je weten welke betonvloer het beste is voor jouw woonkamer? Vraag dan advies aan een gespecialiseerde plaatser actief in je buurt. Start hier je aanvraag!

betonvloer woonkamer

 

Voor- en nadelen van een betonvloer in je woonkamer

Een betonvloer kent een aantal voor- en nadelen. Voordat je de definitieve keuze maakt om een betonvloer te plaatsen, is het dus ook handig om hier rekening mee te houden. Een kort overzicht:

 

Betonvloer woonkamer: voordelen

 • Naadloos & strak: een betonvloer is bijna helemaal naadloos. Zo heb je geen last van vuil in voegen en zal de vloer minder snel tekenen van slijtage vertonen. Eventueel kan je nog wel voegen laten ‘maken’. Bovendien is een betonvloer tijdloos en past het in veel woonkamers.
 • Onderhoudsvriendelijk: de vloer is makkelijk schoon te maken door zijn naadloze karakter. Daarnaast trekt een betonvloer vrijwel geen stof aan, is het materiaal vloeistofdicht en snel schoon te maken.
 • Verschillende uitvoeringen: een betonvloer is in verschillende uitvoeringen mogelijk. Zo kan je de kleur aanpassen, of de hele vloer laten verven. Ook de structuur van het beton en of je de vloer glanzend of mat wil, bepaal je helemaal zelf.
 • Duurzaam: het beton komt uit eigen land, waardoor het transport van materiaal zeer beperkt is. Daarnaast gaat de vloer zeer lang mee omdat hij heel stevig en slijtvast is.
 • Vloerverwarming mogelijk: bij een betonvloer is vloerverwarming zeker mogelijk. Zorg dan wel voor een vloerdikte van 10 tot 18 cm. Ook een extra wapeningsnet is nodig om scheurvorming te voorkomen.

 

Betonvloer woonkamer: nadelen

 • Kans op scheurtjes: na verloop van tijd kunnen scheurtjes ontstaan in de vloer. Een goede wapening en betondikte kunnen dit risico wel verkleinen. Samenwerken met een vakspecialist is daarom aangeraden.
 • Gevoelig voor zuren en vetten: als je kinderen in huis hebt, is de kans op vlekken groot. Zuren en vetten veroorzaken vlekken, soms kan zelfs water al voor kringen zorgen. Daarom is het belangrijk om je betonvloer te laten impregneren of coaten. Zo heb je geen kans op lelijke vlekken op je vloer.
 • Lastige plaatsing: de omstandigheden bij de plaatsing moeten perfect zijn. Bovendien is een betonvloer zelden 100% vlak. Maar zoiets kan je met het blote oog niet zien.

 

Betonnen vloer woonkamer: kosten

De kosten voor een betonvloer in je woonkamer wisselen. De prijs hangt af van meerdere factoren, waaronder of je kiest voor een gietvloer of massieve betonvloer. Gemiddeld ligt de prijs tussen € 40 à 120 per m² (excl. btw, incl. plaatsing).

Soort betonvloerDikte vloerPrijs per vierkante meter (incl. btw en plaatsing)
Massieve betonvloer7 - 12 mm€ 40 - 70
Gietvloer met cement3 - 5 mm€ 75 - 120
PU-gietvloer1 - 6 mm€ 80 - 120

LET OP: in de tabel hierboven geven we slechts richtprijzen voor een betonvloer in je woonkamer. Benieuwd naar de exacte prijs voor jouw project? Vraag meerdere offertes aan en vergelijk.

 

Betonvloer woonkamer: hoe reinigen?

Om te voorkomen dat je vloer vol vlekken zit of dat er beschadigingen ontstaan door vuil, moet je deze goed schoon houden. Je moet wel opletten welke schoonmaakmiddelen je gebruikt, om beschadiging te voorkomen. Een verkeerd middel kan voor vlekken zorgen of het oppervlak permanent aantasten. Daarnaast zijn er nog een aantal andere belangrijke punten om goed in het achterhoofd te houden:

 • Stofzuig regelmatig: stofzuigen moet in ieder huis. Zo voorkom je onder andere vuil en zand in huis. Dit vuil kan uiteindelijk zorgen voor krassen op de betonvloer.
 • Gebruik natuurlijke zeep: je kan absoluut geen bleekwater of andere agressieve middelen gebruiken op je betonvloer. Anders kunnen er permanente kleurverschillen ontstaan. Beter kies je voor een natuurlijke zeep in combinatie met bijvoorbeeld lijnolie. Dit voedt de betonvloer en zorgt voor een extra beschermlaag.
 • Droog de vloer na schoonmaken: er kan kalk ontstaan als je je vloer schoonmaakt met hard water. Na verloop van tijd kan er dan een wit uitgeslagen laag ontstaan op je betonvloer. Maak je vloer na de reiniging dus altijd meteen droog.
 • Verwijder zuren & vetten direct: als je morst, is het verstandig om dit meteen op te ruimen. Anders krijg je mogelijk doffe vlekken in je vloer.

 

Laat de betonvloer in je woonkamer impregneren of coaten!

Wil je er zeker van zijn dat je betonvloer langdurig beschermd is tegen vocht en vuil? Laat hem dan impregneren of coaten. Door te impregneren blijft de vloer er exact hetzelfde uitzien. Bij coaten krijgt de vloer een iets andere look.

Wil je meer weten over het impregneren of coaten van een betonvloer? Laat je informeren door een vakspecialist. Kom gratis en vrijblijvend in contact met experts in je regio.

 

Betonvloer in huiskamer: 4 voorbeelden

Een betonvloer kent veel verschillende uitvoeringen en opties. Zo’n vloer past namelijk in vrijwel elk interieur. Afhankelijk van jouw keuzes kan je woonkamer er compleet anders uit gaan zien. Een aantal voorbeelden ter inspiratie:

 

1. Betonvloer met tegellook

betonvloer met tegellook

In principe is een betonvloer naadloos. Maar door voegen te laten maken, geef je de vloer toch een tegellook. En deze ’tegels’ kan je net zo groot maken als je zelf wil.

 

 

2. PU-betonvloer storten in je woonkamer

PU-vloer met betonlook

Dit is een PU-gietvloer (polyurethaan) met een betonlook. Een PU-vloer is naadloos en kan je hele leven lang mee. Je kan wel zien dat zo’n kunstharsvloer geen cement bevat, maar daar zijn ook veel voordelen aan verbonden. Zo’n vloer is namelijk elastischer, geluiddempend, …

 

 

3. Betonvloer tegels en betonnen plafond

betonvloer tegels en beton plafond

Hierbij is gekozen voor eenzelfde betonlook op de vloer als op het plafond. Maar door het plafond qua kleur iets lichter te maken, creëer je toch contrast. Ook de bruine meubels contrasteren goed, waardoor de betonvloer extra opvalt.

 

 

4. Donkere betonvloer in huiskamer

strakke woonkamer met donkere betonvloer

Deze bewoners hebben gekozen voor een donkere betonvloer. Door de overige meubels ook donker en minimalistisch te houden, heeft de woonkamer een strakke uitstraling gekregen. De lichte, steenlook muren dienen dan weer als mooi contrast.

 

Laat de betonvloer in je woonkamer aanleggen door een vakspecialist!

Een betonvloer aanbrengen of storten is precisiewerk. Dit zelf doen vergt niet alleen veel geduld, maar ook kennis en ervaring. Het is daarom het beste om je betonvloer te laten plaatsen door een vakspecialist. Deze kent alle valkuilen en kan de vloer zo netjes en egaal aanbrengen. En zo geniet jij jarenlang van een perfecte betonvloer!

Op zoek naar een expert in je buurt? Die vind je snel via ons offerteformulier:

 

 

Offertes voor een betonvloer ontvangen?

Kies voor een betonvloer expert en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Professionele betonvloer experten