Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Betonvloerinfo.nl Info, inspiratie & prijs advies over alle soorten betonvloeren.
Vergelijk 100+ gietvloer en betonvloer experten online!
header image
Betonvloerinfo.nl

Onderhoud betonvloer

Een betonvloer is uiterst robuust en zal niet snel beschadigd raken. Toch is de toplaag van een betonvloer onderhevig aan slijtage en is een regelmatig onderhoud gewenst. Hoe moet je je betonvloer schoonmaken? Welk onderhoud van je gepolierde beton is nodig om je vloer te beschermen tegen vlekken? En wat als de doffe vlekken op je betonvloer te hardnekkig zijn? Hier lees je alles over het onderhoud van je betonvloer!

Ga snel naar:
1. Betonvloer beschermen tegen vlekken
2. Betonvloer schuren en polijsten (herstellen)
3. Betonvloer schoonmaken

TIP: heb je vragen over het onderhoud van je betonvloer? Een gespecialiseerde plaatser geeft je graag meer info over de mogelijkheden en beste aanpak voor jouw betonvloer. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij specialisten actief in je buurt via onze offerteservice.

 

 

Wanneer is welk betonvloer onderhoud nodig?

Het onderhoud van gepolierde beton vergt meer dan enkel je betonvloer reinigen. Ook je polybeton langdurig beschermen tegen vocht, vuil en vet is aanbevolen. Maar wanneer is nu welk soort onderhoud van je betonvloer nodig? Een kort overzicht:

  1. Betonvloer beschermen tegen vlekken = na plaatsing of herstelling: door de poreuze structuur van beton is je betonvloer vatbaar voor vlekken. Daarom laat je je gepolierde beton na de plaatsing of een herstelling best impregneren of coaten voor een gesloten structuur. Verder lees je meer over het langdurig beschermen van je betonvloer tegen vlekken.
  2. Betonvloer schuren en polijsten (herstellen) = bij hardnekkige vlekken: is het kwaad geschied en kan je de doffe vlekken niet uit het beton verwijderen? Geen nood, je betonvloer herstellen door te schuren en polijsten is mogelijk. Verder lees je meer over een betonvloer herstellen.
  3. Betonvloer schoonmaken = op regelmatige basis: regelmatig je beton schoonmaken is nodig voor een vloer in topvorm. Hoe ga je daarbij best te werk? Welke betonvloer reiniger is geschikt en welke producten niet? Verder lees je meer over gepolierde beton reinigen.

 

1. Betonvloer beschermen tegen vlekken

betonvloer onderhoud

Beton is van nature niet waterdicht. Wil je vlekken op je betonvloer op lange termijn vermijden? Dan is het belangrijk om je vloer na de plaatsing of een herstelling te impregneren of te coaten. Daardoor bescherm je je betonvloer doeltreffend en langdurig tegen vocht, vet en vuil. Beide mogelijkheden op een rij:

 

Betonvloer beschermen met impregneermiddel

Een eerste manier om de structuur van beton te dichten is je betonvloer impregneren. Daarbij verwijdert een vakman eerst de curing-laag van het beton. Dit laagje zorgt ervoor dat het beton na het storten niet te snel uithardt (om zo scheurtjes te voorkomen). Daarna brengt hij een transparant impregneermiddel aan dat diep in de poriën van je betonvloer dringt. Zo bescherm je je betonvloer zonder de look te veranderen.

Prijs betonvloer impregneren: 10 à 20 euro per m² (excl. btw). Bij kleine oppervlaktes onder 50 m² ligt de prijs vaak hoger. Ontvang gratis offertes op maat.

 

Betonvloer beschermen met coating

Naast impregneren kan je de structuur van je betonvloer ook dichten door hem te coaten. Zo’n coating van kunsthars (polyurethaan of epoxy) trekt niet in het beton, maar vormt een ondoordringbare laag op je betonvloer. Dankzij zo’n ‘sealer’ is je betonvloer perfect gesloten en vloeistofdicht. Let op: door je betonvloer te coaten kan het uitzicht wél veranderen (in tegenstelling tot impregneren). Deze methode is ook duurder.

Prijs betonvloer coaten: 25 à 60 euro per m² (excl. btw). Bij kleine oppervlaktes onder 50 m² ligt de prijs vaak hoger. Ontvang gratis offertes op maat.

 

Laat ik mijn betonvloer best impregneren of coaten?

Ook door je gepolierde beton te onderhouden met een natuurlijke olie (bv. speciale lijnolie) kan je voor een beschermende laag zorgen. Toch is het sterk aangeraden om je betonvloer na plaatsing of herstelling te impregneren of te coaten. Voor een optimaal resultaat zonder beschadiging laat je die klus best over aan een gespecialiseerde vakman. Deze kan je adviseren over de meest geschikte behandelingsmethode voor jouw betonvloer. Bovendien impregneert of coat hij je vloer ook correct en efficiënt.

Op zoek naar een vakman actief in je buurt? Je kan gratis advies en prijzen op maat aanvragen bij verschillende specialisten via onze offerteservice.

 

2. Betonvloer schuren en polijsten (herstellen)

gepolierde beton onderhoud

Is je betonvloer niet geïmpregneerd of gecoat? Dan kunnen er vlekken ontstaan door vocht, vet en vuil. Ook doffe plekken door slijtage in druk bewandelde zones zijn niet uitgesloten. Gelukkig is een onderhoud van je polierde beton mogelijk door je betonvloer te schuren en te polijsten. Om zeker te zijn van een correcte aanpak laat je dit best uitvoeren door een gespecialiseerde vakman. Deze gaat als volgt te werk:

  • STAP 1: met een speciale machine zal de vakman de bovenste laag van je betonvloer opschuren. Zo verwijdert hij vlot en doeltreffend doffe plekken, vlekken en eventuele oneffenheden. Voor een optimaal eindresultaat zijn vaak 2 schuurbeurten nodig.
  • STAP 2: na het schuren is het tijd om je betonvloer te polijsten. Zo maakt de vakman je vloer opnieuw mooi glad en glanzend. Dit is een behoorlijk arbeidsintensieve klus, want vaak zijn tot 7 schuurfases nodig voor een perfect resultaat.
  • STAP 3: na het herstellen van je betonvloer laat je hem best ook nog impregneren of coaten. Met zo’n gepolierde beton onderhoud ben je zeker dat de vlekken en doffe plekken na verloop van tijd niet opnieuw hun opwachting maken.

LET OP: je betonvloer schuren en polijsten is een precieze klus die de nodige ervaring, expertise én gespecialiseerde apparatuur vergt. Wil je zeker zijn van een perfect herstelde betonvloer op lange termijn? Vraag dan zeker voorstellen aan bij verschillende betonspecialisten actief in je buurt.

 

Hoeveel kost een betonvloer herstellen?

Wil je je betonvloer laten schuren, polijsten en impregneren? Dan betaal je voor zo’n betonvloer onderhoud gemiddeld 12 à 23 euro per m² (excl. btw). De uiteindelijke prijs voor het onderhoud van jouw gepolierde beton zal vooral afhangen van de oppervlakte van je betonvloer (hoe kleiner de oppervlakte, hoe hoger de prijs per vierkante meter), de moeilijkheidsgraad van de werken, …

Benieuwd naar een exacte prijs voor het onderhoud van jouw betonvloer? Vraag gratis advies en prijsvoorstellen aan bij specialisten actief in je buurt. Start je aanvraag hier.

 

3. Betonvloer schoonmaken


Regelmatig je betonnen vloer schoonmaken is ook essentieel om vlekken, slijtage, … te voorkomen. Maar hoe ga je best te werk bij het reinigen van je betonvloer? We zetten enkele belangrijke tips op een rij:

  • Gebruik een natuurlijke zeep voor je betonvloer: je gepolierde beton schoonmaken kan met water en een PH-neutrale (natuurlijke) zeep. Synthetische alkalische schoonmaakmiddelen zijn uit den boze, want deze kunnen kleurschakeringen in de vloer veroorzaken. Beton schoonmaken met soda is bv. geen goed idee (alkalisch product).
  • Veeg of stofzuig je betonvloer regelmatig: vuil, zand, … kunnen voor krassen op je betonvloer zorgen. Regelmatig bezemen of stofzuigen is dus sterk aangeraden. Gebruik voor het stofzuigen altijd een borstel om kleine krasjes te voorkomen. En een stoomreiniger voor je betonvloer? Dat is geen goed idee, want de stoom kan in het polybeton dringen en je vloer weer poreus maken.
  • Maak je betonvloer na het schoonmaken goed droog: de kalk in leidingwater kan zich afzetten op de vloer. Zo kan er zich na verloop van tijd een kalklaagje (kalksluier) gaan vormen. Bij een betonvloer mag je deze kalksluier niet verwijderen met een kalkoplosser of schoonmaakazijn. Wel mag je in noodgevallen lichtjes schuren met een schuursponsje. Behandel daarna de betonvloer met bijenwas.
  • Let goed op met zuren en vetten: heb je gemorst met een vloeibare olie of vet (bv. olijfolie, boter, …)? Of liggen er zure producten zoals azijn, citroensap, koolzuurhoudende frisdranken, … op je betonvloer? Dan is het belangrijk om snel je betonvloer te reinigen met veel water en een natuurlijke zeep. Zo kan je alsnog vlekken en doffe plekken vermijden.
  • Wrijf je betonvloer in met bijenwas: een betonvloer kun je het beste op regelmatige basis (bij een nieuwe vloer maandelijks) inwrijven met bijenwas of acrylwas. Je zorgt hiermee dat het beton een beschermlaag krijgt tegen vocht en vuil. Tevens komt de structuur van het beton mooi naar boven en krijgt het een diepe, iets donkere glans. Door de vloer regelmatig te onderhouden voorkom je de vorming van doffe plekken en blijft deze lang mooi.

 

Welke betonvloer reiniger gebruik ik best?

Je betonvloer dweilen doe je best met een natuurlijke zeep. Voor gepolierde beton zijn bruine zeep of groene zeep bv. erg geschikt. Vermijd sowieso agressieve middelen als ontkalker, … op je betonvloer. Die kunnen lelijke plekken veroorzaken. Ook kan je beter geen schuurspons of schoonmaakmiddelen met schurende componenten gebruiken. In de handel zijn schoonmaakmiddelen te verkrijgen die niet alleen een reinigende, maar ook een beschermende werking hebben (bv. HG-producten om je betonvloer te reinigen).

Advies op maat nodig? De plaatser van je betonvloer kan je gericht informeren over een correct onderhoud van je betonvloer. Zo kan je met een gerust hart je gepolierde betonvloer reinigen. Ontvang gratis offertes op maat via onderstaand offerteformulier:

 

 

Offertes voor een betonvloer ontvangen?

Kies voor een betonvloer expert en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Professionele betonvloer experten